Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Sport 5 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo traint Sven Kramer het hele jaar door: goud komt niet zomaar

Sven Kramer heeft al talloze Olympische medailles op zijn naam staan en we hopen van harte dat daar dit weekend nog een mooie Olympisch gouden plak bij komt. Hoe traint en van de meest succesvolle schaatsers ooit?

Slechts een handje vol ijsbanen zijn in de zomer open. Geen ideale situatie om te trainen voor, we noemen maar een voorbeeld, de Olympische Spelen. Hoe traint een schaatser als Sven Kramer het hele jaar door?

Door zijn drukke schema in aanloop naar zijn eerste wedstrijd zondag konden we de beste man uiteraard niet spreken om het hem zelf te vragen, maar gelukkig deelt hij veel op Instagram en vonden we een video van zo’n twee jaar geleden. In deze YouTube-video vertelt Sven Kramer over zijn trainingsmethodes.

Zo traint Sven Kramer het hele jaar door

Volgens de schaatser is zijn trainingsregime vooral gefocust op fit blijven. Ook in de zomer, als schaatsen op ijs vrijwel niet op het programma staat. “Het is vooral heel hard trainen in de zomer. Veel fietsen, veel krachttraining en veel skeeleren. Zo zorgen we dat ik fit blijf.”

Dat fietsen en skeeleren laat Kramer vaak op zijn Instagram en Facebook zien. Afgelopen zomer was de schaatser nog op fietskamp naar Italië. Op de bovenstaande foto’s is te zien hoe idyllisch dat eruitziet – we snappen wel dat het fietskamp in Italië plaatsvindt in plaats van tussen de Hollandse weilanden.

Het nut van krachttraining

Ook krachttraining speelt een grote rol in het trainingsschema van een schaatser. Een sterke core en explosief sterke benen zijn essentieel om steeds sneller te worden. Dat Kramer niet vies is van een squat hier en daar, zien we terug op oude Instagram-foto’s. Zo zien we dat hij op deze foto een behoorlijk aantal kilo’s squat. Indrukwekkend.

Dit is waarom het belangrijk is om je benen te trainen

Kramer is met zijn 35 jaar zeker niet de jongste schaatser op de baan in Beijing. En het lichaam werkt ook niet helemaal meer mee: negen maanden geleden werd hij nog geopereerd aan zijn rug. Is de manier van trainen de afgelopen jaren dan ook veranderd? “Ik probeer me niet te veel te focussen op één ding. Ik heb natuurlijk niet meer het lijf van iemand van 19. Ik moet soms iets meer mijn rust bewaren en iets meer de tijd ergens voor nemen”, vertelt hij in de video.

Geen zin om te trainen?

Heeft de Olympisch schaatser ook wel eens geen zin om te trainen? “Natuurlijk heb ik ook wel eens een dag geen zin om te trainen. Dat heeft iedereen, dat heb jij ook en ik dus ook. Ik denk dat je dan juist het verschil kunt maken door die knop om te zetten en het grotere doel voor ogen te hebben,” deelt hij.

Als dat geen goed motivatie-advies is, dan weten wij het ook niet meer. Toch nog meer motivatie nodig? Bekijk deze motivatie-video van Matthew McConaughey.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.