Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 4 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Hier komt je bierbuik vandaan en zo kom je ervan af

Hoewel de meest gebruikte term voor dat randje buikvet catchy klinkt, betekent een bierbuik niet noodzakelijk dat je te veel bier drinkt. Dat gezegd hebbende: het helpt natuurlijk ook niet echt. Waarom krijg jij wel een bierton, en blijven de abs van andere mannen mooi strak? En, belangrijker: hoe kom je ervan af.

Vooral voor stevige drinkebroers is er een verband tussen hun alcoholconsumptie en hun lichaamsgewicht. Alleen gaat dat niet enkel op voor bier, maar voor elk type alcohol en zijn er geen indicaties dat bier net je buikvet zou doen toenemen.

Waarom die bierbuik?

Wat hier wel een rol speelt: de suiker in de alcohol, want suiker en geraffineerde koolhydraten zijn de belangrijkste oorzaken van die bierbuik. Je bierbuik is dus eigenlijk een suikerbuik.

Wat ook meespeelt is je levensstijl: een couch potato die zich tegoed doet aan kant-en-klare maaltijden terwijl hij naar Netflix ligt te gapen met een pintje in de hand kan bijna rekenen op een bierbuik. Tenzij het zo’n vreselijke lucky bastard is die een hoog metabolisme heeft.

Het zit in je genen

Helaas zijn ook hier je genen de boosdoeners. Sommige mensen kunnen de hele dag door allerlei crap eten en geen gram aankomen, terwijl anderen al love handles krijgen als ze nog maar naar een punt pizza kijken. Niet eerlijk, en je lichaam werkt krak op dezelfde manier als het er op aankomt om vet op te slaan: bij sommige mensen blijft het kleven aan hun bovenbenen, anderen komen gelijkmatig bij en dan heb je nog mensen die een mooie ronde buik kweken. Niet jouw schuld, maar ook niets om trots op te zijn.

Ook leeftijd speelt een rol: je metabolisme vertraagt naarmate je ouder wordt, waardoor je gemakkelijker aankomt, of moeilijker gewicht verliest, het is maar hoe je het bekijkt.

Mannen versus vrouwen

Ooit al een vrouw met een bierbuik gezien? Grote kans dat ze gewoon zwanger was. Mannen en vrouwen komen namelijk op een andere manier aan: vrouwen krijgen sneller wat extra volume op hun billen en dijen, mannen zijn vatbaarder voor buikvet. Dat verklaart meteen waarom vooral mannen last hebben van zo’n ton.

Goed gereedschap bewaar je het best onder een afdak, maar wanneer die bierbuik dreigt uit te groeien tot een hangar is het tijd om er iets aan te doen. Zoals zo vaak is de beste manier om van een bierbuik af te komen toch vooral voorkomen dat je er een krijgt. Je moet dus op je eten en op je gewicht letten. Valt dat even tegen.

Hoe kom je van je bierbuik af?

Heb je al zo’n gezellige vetlaagje rond je middel zitten en wil je daar graag vanaf? Dan kun je het best ‘gewoon’ een paar kilo afvallen. Dat wist je waarschijnlijk al, maar toch nog even een reminder: eet vooral plantaardig voedsel, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Ook sporten is belangrijk. Een intervaltraining van hoge intensiteit werkt het best om buikvet te doen smelten als sneeuw voor de zon.

Volgens onderzoek is dit het beste dieet tegen buikvet. Nog meer tips tegen een buikje: deze voeding, deze dagelijkse vormen van beweging en dit handjevol do’s en don’ts.

Het goede nieuws? Gezien er geen bewijs is dat je bierbuik veroorzaakt wordt door bier, kun je gewoon vrolijk blijven pintelieren. Met mate(n), natuurlijk.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.