Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 2 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Star Wars zet vluchtige lesbische kus recht in nieuwe comicserie

In Star Wars: The Rise of Skywalker was aan het einde nog nét een snelle kus tussen twee dames te zien. Gedurfd, zou je denken, maar het werd door velen eerder gezien als een belediging. Dit hoopt Disney met een verhaallijn in de comics Star Wars: The High Republic nu recht te trekken.

Disney heeft in de loop der jaren flink wat kritiek gehad op zijn beleid met betrekking tot de LGBTQ+-gemeenschap. Het bedrijf werd verweten zich niet voldoende uit te spreken over het onderwerp. Mensen uit de gemeenschap kwamen ook nauwelijks in content die het bedrijf maakte.

De lesbische kus in Star Wars: The Rise of Skywalker

Mede daarom werd de vluchtige kus van twee dames aan het einde van The Rise of Skywalker (op de achtergrond) dan ook eerder gezien als een laffe belediging dan een omarming van gays. De scène was zo kort dat landen als Singapore en Dubai het er zelfs makkelijk uit konden knippen.

kus, gay, star wars, high re
De bewuste kus in The Rise of Skywalker (Afbeelding: Disney)

Met Star Wars: The High Republic neemt Disney de LGBTQ+-gemeenschap volledig op in het universum. Het multimediaproject dat ooit de codenaam Project Luminous had, bestaat uit boeken, comics, korte verhalen, webseries en audio en wordt gemaakt door Charles Soule, Justina Ireland, Claudia Gray en Daniel José Older. Laatstgenoemde is nu bezig om een innige relatie tussen twee dames een hoofdrol te geven in het project.

Lula Taliso en Zeen Mirala

Zijn verhaallijn draait om Padawan (Jedi-leerling) Lula Talisola en Zeen Mirala die ‘Force sensitive’ is. Het speelt zich voornamelijk af op de planeet Trymant IV, zo’n 200 jaar voor The Phantom Menace. Deze planeet werd aangevallen door Nihil-piraten waarbij Zeen een aantal Jedi hielp deze te verslaan met haar Force-krachten. Als dank wordt ze door de Jedi in de groep opgenomen. Ze begint meditatie te doen met de Padawan Lula Talisola, waarna er een innige band tussen de twee ontstaat. Dankzij het uitstekende schrijfwerk van Older voelt de relatie tussen de twee organisch en verre van opgelegd. Daarnaast wordt hij bijgestaan door prachtig artwork van artiest Harvey Tolibao.

Hopelijk wordt de LGBTQ+-community nu ‘gewoon’ in de Star Wars-franchise, zonder geforceerd over te komen. En als Disney toch bezig is, zouden ze dat best vaker kunnen doortrekken, zoals de homoseksuele kus in Eternals en het feit dat Valkyrie (gespeeld door Tessa Thompson) een uitgesproken LGBTQ-superheld is in Thor: Love and Thunder. Het zijn vooralsnog kleine stapjes, maar gelukkig is het bedrijf zich daar nu wel bewust van.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.