Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 2 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

AI onthult eerste trailer voor Star Wars-film van Wes Anderson

Wes Anderson is dankzij zijn unieke visuele stijl het ideale kopieermateriaal voor filmfans. Dankzij kunstmatige intelligentie is er nu de eerste trailer voor The Galactic Managerie, een niet-bestaande Star Wars-film van Wes Anderson, met Scarlett Johansson als Leia.

De geschiedenis van Hollywood zit tjokvol what if’s. Leonardo DiCaprio kreeg de rol van Anakin Skywalker aangeboden, James Cameron had bijna een Spider-Man-film op zijn naam staan en Brie Larson speelde bijna de hoofdrol in de Hunger Games-films.

Filmfans gaan los met kunstmatige intelligentie

Fans konden tot vorig jaar dan enkel speculeren over hoe die scenario’s eruit zouden hebben gezien. Sure, sommige handige fans deelden fan-art waarin je bijvoorbeeld een andere acteur Iron Man ziet spelen, maar verder bleef het bij vermakelijke discussies en gedachte-experimenten. Een paar jaar geleden kwam daar verandering in dankzij deepfakes. Opeens was Tom Cruise Iron Man, en speelde Will Smith Neo in The Matrix.

Intrigerend en soms eng realistisch, maar tevens hoofdzakelijk het resultaat van vele uren geploeter van technisch bekwame individuen. Kunstmatige intelligentie brengt daar nu verandering in. Met slechts één simpel prompt, een opdracht, kan elke consument AI aan het werk zetten. Een script voor een romantische komedie in het Harry Potter-universum? Done. Lord of the Rings, maar dan met de kleding van Balenciaga? Done.

Star Wars-film van Wes Anderson

Dat gaat dankzij de eindeloze creativiteit van handige fans ook steeds verder. Het internet is er dol op om middels tools zoals Midjourney populaire franchises in een Wes Anderson-jasje te gieten. De 54-jarige filmmaker heeft een kenmerkende, kleurrijke stijl, die hij vooralsnog vrijwel exclusief inzet voor origineel materiaal. Pareltjes zoals Moonrise Kingdom en The Grand Budapest Hotel. Maar wat nou als Anderson de kans zou krijgen om een Star Wars-film te maken?

Eind vorig jaar gingen een aantal met AI gegenereerde Wes Anderson-versies van populaire franchises viral op Twitter. De cursus-ontwikkelaars van Curious Refuge besloten een stap verder te gaan: een trailer voor The Galactic Menagerie. Een spin-off van Star Wars van niemand minder dan Wes Anderson. Een film die niet bestaat, maar de trailer ervan wel, dankzij kunstmatige intelligentie.

Trailer?!

Oké, laten we eerlijk zijn: het woord ‘trailer’ is accuraat, maar op een minimale manier. De makers hebben simpelweg wat beweging toegevoegd aan stilstaande met AI gegenereerde beelden. Maar toch, maar toch, dat mag de pret niet drukken. Het resultaat is immers even hilarisch als treffend. De kenmerkende stijl van Anderson leent zich perfect voor dit soort ongein. Bovendien bestaat de trailer voor Asteroid City, de wél bestaande nieuwe scifi-film van Anderson, ook voor een groot deel uit vrijwel stilstaand beeld.

Scarlett Johansson als Leia? Waarom ook niet! Overigens zijn het de beelden van de acteurs en de omgevingen die met kunstmatige intelligentie zijn gegenereerd, evenals de bewegingen, zoals het knipperen met de ogen. Ook de voice-over komt uit de computer rollen. Het verdere bewerken van de beelden is het resultaat van menselijk knip-en-plak-werk.

Pas het begin

Dit is echter pas het begin. Als je kijkt naar wat een jaar geleden mogelijk was versus nu, dan is de potentie voor de toekomst haast niet te overzien. Ach, voor nu blijft het nog vooral bij onschuldige trailers zoals die voor The Galactic Menagerie. Baanbrekend? Mwah, vermakelijk? Zeer! Check ook de onderstaande AI-creaties:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.