Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 24 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Volkswagen tovert ruimteschip The Mandalorian om tot elektrische bus

Het derde seizoen van The Mandalorian is helaas alweer tot een einde gekomen. Dat weerhoudt Lucasfilm en Volkswagen er echter niet van om opnieuw samen te werken. Het resultaat is een speciale versie van de elektrische Volkswagen ID.Buzz.

George Lucas was een visionair wat merchandise betreft. Het zijn de licentiedeals voor speelgoed, kleding, games en ga zo maar door die de filmmaker zo rijk hebben gemaakt. Vooral rondom de première van The Phantom Menace ging Lucasfilm los. Star Wars was overal.

Obi-Wan Kenobi

Die traditie wordt ook anno 2023 nog gretig voortgezet. De intergalactische franchise is ondertussen in handen van Disney, een bedrijf dat met zijn goed geoliede merchandisemachine perfect bij Star Wars past. Dat bracht vorig jaar een opmerkelijke samenwerking voort.

Mei vorig jaar werd de lancering van de nieuwe serie Obi-Wan Kenobi namelijk gepromoot middels een… elektrische auto. Tijdens de conferentie Star Wars Celebration onthulden Lucasfilm en Volkswagen twee speciale versies van de elektrische Volkswagen ID.Buzz. Doug Chiang, een Lucasfilm-veteraan die een grote rol speelt in hoe de Star Wars-films en series eruitzien, kon zijn passie voor auto’s eindelijk combineren met zijn liefde voor Star Wars.

Volkswagen ID.Buzz: The Mandalorian

Het is nu echter 2023, en je zit dit artikel te lezen. Het is dan ook niet bij een eenmalige samenwerking gebleven. “De campagne van vorig jaar was zo succesvol, en ik had zoveel plezier met het ontwerpen van de wraps voor de Obi-Wan-auto’s!” Aldus Chiang. “Dus deze keer dachten we dat het geweldig zou zijn als we met een ander idee konden komen.”

Het resultaat is opnieuw een wrap voor de Volkswagen ID.Buzz, hetzelfde elektrische busje als vorig jaar. Dit keer liet Chiang zich echter niet inspireren door Obi-Wan Kenobi, maar door het derde seizoen van The Mandalorian, en dan met name de Naboo N-1 Starfighter waarin Din Djarin en Grogu van planeet naar planeet vliegen. De resulterende unieke en uiterst zeldzame bolide maakte afgelopen weekend zijn debuut op Star Wars Celebration Europe 2023.

Star Wars The Mandalorian Volkswagen ID.Buzz
🚗 (Afbeelding: Lucasfilm, StarWars.com)

Subtiel Star Wars-sausje

Chiang is opnieuw voor een subtiele ode aan de show gegaan, in plaats van schreeuwerig promotiemateriaal. Het metalen kleurenschema van de Naboo N-1 komt duidelijk terug, ook in de vorm van de gele strip die het ruimteschip eerst had. En vergeet natuurlijk het mudhorn-insigne niet, dat Mando op zijn beskar-pantser draagt. Voor de Creative Director van Lucasfilm is het overigens een nostalgische klus: Chiang was degene die de originele N1 voor de prequel-films heeft ontworpen.

“Veel van wat ik doe voor filmontwerp is gebaseerd op fantasie. We hoeven niet na te denken over de praktische uitvoering ervan. Het bestaat alleen in de film. En wat ik echt waardeer in het werken met het VW team is dat zij het tot leven moeten brengen. Ze moeten het echt maken,” aldus de Star Wars-veteraan.

Star Wars The Mandalorian Volkswagen ID.Buzz
🚗 (Afbeelding: Lucasfilm, StarWars.com)
Star Wars The Mandalorian Volkswagen ID.Buzz
🚗 (Afbeelding: Lucasfilm, StarWars.com)

Het slechte nieuws

Tof, maar er is helaas ook slecht nieuws. Je zag ‘m waarschijnlijk al aankomen, maar zelfs de meest diehard Star Wars-fans kunnen niet zelf rond gaan rijden in de The Mandalorian-bus. De speciale ID.Buzz is een one-off. Er zijn geen plannen om de wrap daadwerkelijk als optie aan te gaan bieden. Helaas! We houden het maar bij deze LEGO-sets. Scheelt ook weer in de portemonnee. Ondertussen houdt de samenwerking tussen Lucasfilm en Volkswagen niet op, want Mando en Baby Yoda zijn ook ingezet om de elektrische ID.4 te promoten:

Star Wars

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.