Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Disney+ troeft zelf Marvel af met Shang-Chi-regisseur en Oscar-winnaars

Alles wijst erop dat Disney+ een parel van een serie in de pijplijn heeft zitten. De regisseur van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings heeft een nieuw kung-fu-avontuur voor je klaarstaan, met de Oscar-winnaars van Everything Everywhere All at Once in de hoofdrol. Maak kennis met American Born Chinese.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings was een aangename verrassing. Het Marvel Cinematic Universe wordt onderhand op zijn zachtst gezegd wisselvallig, inspiratieloos en ietwat afgezaagd, maar Shang-Chi zorgde met zijn unieke invloeden voor een frisse wind. Zo kan het dus ook. Een ietwat cliché eindgevecht, een ingrediënt waar Kevin Feige en co. niet vanaf kunnen blijven in de filmkeuken, mocht de pret niet drukken.

Waar blijft Marvel’s Shang-Chi 2?

Dat smaakte naar meer, en Marvel Studios bevestigde dan ook al snel dat er een tweede Shang-Chi komt. De film staat echter nog steeds niet op de filmkalender van Disney. Zeker nu Disney-CEO Bob Iger in gaat grijpen door onder andere de output van Marvel Studios te beperken, is het maar de vraag of die tweede film ooit nog het daglicht gaat zien.

Toch is er goed nieuws. Oké, er is geen update over Shang-Chi, maar wel the next best thing. Op 24 mei komt er namelijk een project naar Disney+ dat aan alle kanten aan de Marvel-film doet denken. Dat project heet American Born Chinese, en die déjà vu is niet zo vreemd. De show komt namelijk uit de koker van regisseur Destin Daniel Cretton, die ook aan het roer van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings stond.

American Born Chinese

American Born Chinese is gebaseerd op een geprezen graphic novel, en vertelt het verhaal van een Amerikaanse tiener wiens leven voorgoed verandert als hij bevriend raakt met de zoon van een mythologische god.

“Dit is het verhaal van een jongeman die moet vechten voor zijn eigen identiteit, verteld middels familie, komedie en action-packed Kung Fu,” aldus de officiële synopsis. Dat doet opnieuw extreem aan Shang-Chi denken, maar de Disney+ Original belooft meer dan een slap aftreksel van de Marvel-film te gaan worden.

Oscars-cast

Al was het maar om de cast, want die is zeker sinds de meest recente Oscars ijzersterk. De hoofdrollen in American Born Chinese worden namelijk mede vertolkt door Michelle Yeoh en Ke Huy Quan, die met Everything Everywhere All at Once de beste film van vorig jaar hebben neergezet. Een prestatie waarvoor ze beloond werden met stortvloed aan Oscars. De rest van de cast ziet er met onder andere voormalig Taekwondo-kampioen Jimmy Liu en Ben Wang (Chang Can Dunk) ook goed uit.

Goede ingrediënten leveren echter niet automatisch een goed gerecht op. De nieuwste volledige trailer voor American Born Chinese biedt in ieder geval hoop: alles wijst erop dat Destin Daniel Cretton en co. een meeslepend verhaal neer gaan zetten dat dan misschien niet onder de Marvel-vlag valt, maar dat hopelijk wel als voorbeeld kan gaan dienen voor de hoge piefen van Marvel Studios. De Chinese mythologie-invloeden lijken een verhaal op te gaan leveren dat wél weet te intrigeren. Hopelijk kan Cretton zijn Shang-Chi-succes gaan evenaren. We komen er vanaf 24 mei achter. Vanaf dan staan de show, die uit acht afleveringen bestaat, op Disney+!

American Born Chinese Disney Plus Shang-Chi Oscars
🍿 (Afbeelding: Disney+)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.