Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

James Bond is officieel de toekomst van Star Wars en dat is topnieuws

Star Wars keert terug in de bioscopen, maar reken niet op een herhaling van zetten. Sterker nog: James Bond wordt de blauwdruk, legt franchise-producente Kathleen Kennedy uit.

Star Wars Day is alweer achter de rug. Kijktip: op Disney+ kun je sinds 4 mei het tweede seizoen van Visions checken, een reeks aan korte films die zich binnen het universum van George Lucas afspelen. Elke aflevering is gemaakt door een andere studio, met compleet verschillende stijlen als resultaat.

Star Wars keert terug naar bioscoop

Een kleurrijke explosie aan Star Wars-creativiteit dus. Gelukkig is er ook nog een hoop Star Wars om naar uit te kijken op het witte doek. Onlangs werden er maar liefst drie nieuwe Star Wars-films aangekondigd, drie en een half jaar na het controversiële The Rise of Skywalker. Na de afsluiter van de Skywalker-saga koos producente Katheen Kennedy voor een hiatus. De focus verschoof naar Disney+, met hits als The Mandalorian en Andor als resultaat.

Afgelopen Star Wars Celebration werd eindelijk weer een terugkeer in de bioscoop aangekondigd, onder andere met een soort climax-Endgame-film voor de Disney+-series. Verwacht echter geen nieuwe lawine aan films, à la Marvel. Niet alleen verslikt die stripgigant zich nu in dat tempo, maar ook Lucasfilm kiest er bewust voor niet opnieuw vol gas te geven, zoals wel gebeurde na de overname door Disney. Tussen 2015 en 2019 kregen we elk jaar een nieuwe film.

BRITAIN - ROYAL - ENTERTAINMENT - FILM - WAR HORSE
Kathleen Kennedy naast Steven Spielberg (Afbeelding: AFP PHOTO / LEON NEAL)

James Bond als blauwdruk

Nu pakken Kennedy en co. het compleet anders aan. Tegenover Empire legde de producente deze week uit dat James Bond eerder de blauwdruk voor de toekomst van Star Wars is, dan Marvel. Het filmmagazine vroeg haar wanneer de onlangs aangekondigde Star Wars-films uit gaan komen. Maar Lucasfilm focust niet meer op een rigide planning. Volgens Kennedy is het enkel een kwestie van wanneer ze gereed, af, zijn.

“Ik noem vaak James Bond als voorbeeld,” aldus Kennedy. “Dat is om de drie of vier jaar en daar was niet die druk waardoor je het gevoel hebt dat je elk jaar een film moet hebben. Ik denk dat dat nu heel belangrijk is voor Star Wars. We moeten er echte events van gaan maken.” Oftewel, een bijzonder moment voor fans, een viering van de franchise, waarvoor je naar de bioscoop gaat, terwijl de series op Disney+ gewoon doorlopen.

Dune is terug: internet gaat los op onherkenbare Elvis-ster

2025 en verder

Fans zullen dan ook waarschijnlijk nog minstens tot 2025 moeten wachten voor de bioscoop-terugkeer van hun favoriete franchise. “Het is veel beter om de waarheid te vertellen,” benadrukt Kennedy. “Dat we deze films gaan maken wanneer ze er klaar voor zijn, en ze uitbrengen wanneer ze er klaar voor zijn.”

Gelukkig is er een hoop om naar uit te kijken. James Mangold regisseert een film over de eerste Jedi en de ontdekking van de Force, die zich 25.000 jaar voor de Skywalker-saga afspeelt. Dave Filoni gaat de Mando-series een climax bezorgen met een bioscoopfilm. En Sharmeen Obaid-Chinoy zal Daisy Ridley terugbrengen als Rey, in een film die zich vijftien jaar na het einde van Episode IX afspeelt.

“Wat we onderzoeken is de evolutie van de Jedi,” legde Kennedy tegenover Empire uit. “We gaan heel ver terug, we kijken naar het heden en bewegen ons naar vijftien jaar na The Rise Of Skywalker. De First Order is gevallen, de Jedi zijn elkaar ook kwijt – het is zelfs de vraag hoeveel er nog bestaan – en Rey bouwt aan de Nieuwe Jedi Order, gebaseerd op de tekst die ze heeft gekregen en die Luke haar heeft doorgegeven.” Laat maar komen!

Empire

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.