Kijkje achter de schermen: de special effects magie van The Rise of Skywalker

De plotselinge dood van Carrie Fisher in december 2016 leverde voor Lucasfilm een tricky situatie op. Waar Han Solo en Luke Skywalker hun eigen verhaallijn en afscheid kregen in respectievelijk The Force Awakens en The Last Jedi, zou prinses Leia in The Rise of Skywalker de Skywalker Saga afsluiten.

Prinses Leia is terug in Star Wars

Oftewel, Carrie Fisher zou een grote rol spelen in de derde film. Anno 2020 is er gelukkig een prijzige doch effectieve oplossing voor dit soort problemen: VFX, CGI, special effects. Computermagie dus, iets waar Industrial Light & Magic maar al te goed in is.

De vraag is: moet je zoiets willen? Is het wel respectvol om een overleden acteur digitaal verder te laten spelen? Regisseur J.J. Abrams stelde de fans vorig jaar gerust: Lucasfilm zou niet een digitale kopie van Leia gebruiken om nieuwe scènes te acteren.

Toch zat ze in The Rise of Skywalker. Lucasfilm had nog ongebruikte beelden uit The Force Awakens klaar staan, die middels allerlei slimme trucjes in The Rise of Skywalker werden verwerkt. Dat is ook de reden waarom Leia in de film vrijwel alles in hele generieke zinnen zegt: haar tekst was helemaal niet voor The Rise of Skywalker bedoeld. Vaak vult de tegenspeler alle details in.

Kijkje achter de schermen

Hoe Lucasfilm dat voor elkaar heeft gekregen, kunnen we nu eindelijk bewonderen in een kijkje achter de schermen van vier minuten op YouTube. Je krijgt te zien hoe de helden van ILM op respectvolle wijze en een digitaal sausje Carrie Fisher in de film hebben gestopt.

Daar blijft het niet bij: ook publieksfavoriet Babu Frik komt voorbij, evenals de epische finale van de film. Op fascinerende wijze wordt je uitgelegd hoe de belangrijkste shots zijn opgebouwd, waarbij nog verrassend vaak practical effects of poppen gebruikt worden. Dat is immers wat bijvoorbeeld The Mandalorian die nostalgische sfeer gaf: niet bij elke stap digitaal zaken invoegen, maar fysieke objecten gebruiken.

16.000 ruimteschepen

Het aantal details en intrigerende feitjes is fantastisch: voor het gevecht tussen Rey en Kylo moest meer dan 12 miljoen liter aan water worden gesimuleerd, en tijdens de finale zijn 16.000 ruimteschepen ingezet. Het renderen van al die schepen kostte 8.4 miljoen uur aan processor-tijd.

Check hieronder die visuele magie in actie, een prestatie waarvoor The Rise of Skywalker een Oscar nominatie heeft gescoord. De concurrentie is dit jaar met onder andere The Lion King, Avengers: Endgame en 1917 echter pittig. Oftewel, Disney concurreert vooral met zichzelf.

Reageer op artikel:
Kijkje achter de schermen: de special effects magie van The Rise of Skywalker
Sluiten