Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Disney-CEO tackelt problemen Marvel: ‘Tijd voor Avengers’

De Disney-CEO sprak over de toekomst van het Marvel Cinematic Universe én Star Wars tijdens een conferentie van de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

Het Marvel Cinematic Universe zit onmiskenbaar een beetje in het slop. De vorige Phase aan films voelde warrig, afgeraffeld en doelloos aan, met teruglopende bezoekerscijfers en matige beoordelingen als resultaat. Waar men hoopte dat de derde Ant-Man met een grote knal Phase 5 zou aftrappen, als een soort nieuw begin met eindelijk een nieuwe Thanos, kregen we in de praktijk de slechtst beoordeelde MCU-film ooit voorgeschoteld. En dat zegt wat, na 31 films.

Disney grijpt in bij Marvel

In 2025 komt Avengers: The Kang Dynasty uit, een nieuw soort Endgame, met Kang als de grote nieuwe schurk. Het is zonde dat hij in Quantumania zijn bioscoopdebuut moest maken, want Jonathan Majors zette ondanks de matige film een fantastische slechterik neer. Gelukkig krijgt het grote publiek de aankomende jaren nog volop de kans om met Kang kennis te gaan maken. Ook gaat er een hoop veranderen.

Onlangs bleek al dat Disney-CEO Bob Iger achter de schermen aan het ingrijpen is. Marvel Studios-baas Kevin Feige gaf tijdens een interview aan dat het aantal Marvel-releases omlaag wordt geschroefd. Nu is ook Iger zelf niet te beroerd om wat los te laten over de toekomst van de Marvel-films.

Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES
Disney-CEO Bob Iger (Afbeelding: EPA/VICKIE FLORES)

CEO doet boekje open

Bob Iger was afgelopen donderdag te gast bij Morgan Stanley’s 2023 Technology Media and Telecom Conference. Tijdens een speciale Disney-presentatie ging de CEO ook in op de toekomst van Marvel. Hij gaf aan dat Disney de komende vijf jaar gaat revalueren of bepaalde personages wel sequels nodig hebben, of überhaupt teruggebracht gaan worden. Het is tijd voor een verse injectie nieuw bloed.

Oftewel: geen eindeloze barrage aan sequels meer voor elke Avenger. “Marvel – er zijn 7.000 personages, er zijn veel meer verhalen te vertellen,” zei hij. “Waar we bij Marvel naar moeten kijken is niet per se het volume van de Marvel-verhalen, maar hoe vaak we teruggaan naar de bron bij bepaalde personages. Sequels werken doorgaans goed voor ons. Heb je een derde of een vierde nodig, of is het tijd voor andere personages? Er is niets inherent mis met het merk Marvel. Ik denk dat we gewoon moeten kijken welke personages of verhalen we benutten. En als je kijkt naar het traject van Marvel in de komende vijf jaar, dan ga je veel nieuws zien. We gaan terug naar de Avengers-franchise, maar met een hele reeks verschillende en nieuwe Avengers.”

En Star Wars dan?

Ook ging Iger kort in op Star Wars. Eerder deze week werd bekendgemaakt dat twee in ontwikkeling zijnde films binnen de franchise op de plank zijn beland: de Rogue Squadron-film van Patty Jenkins en het veelbelovende project van Marvel-genie Kevin Feige. De Disney-CEO had niet echt nieuws te melden, maar benadrukte wel opnieuw hoe voorzichtig het bedrijf nu is als het om Star Wars gaat:

Solo was een beetje teleurstellend voor ons. Het gaf ons de tijd om te bedenken dat de cadans misschien een beetje te agressief was. Dus besloten we ons wat terug te trekken,” aldus Iger. “We ontwikkelen nog steeds Star Wars-films. We gaan ervoor zorgen dat wanneer we er één maken, het de juiste is, en dus zijn we daar heel voorzichtig in.”

IndieWireThe Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.