Felix Decavel
Felix Decavel Stijl 9 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Adidas over teveel Yeezy-sneakers: ‘Niet voor slachtoffers Turkije’

Wat moet Adidas aanvangen met alle overgebleven Yeezy-sneakers? De gigantische inventaris heeft een waarde van 1,3 miljard dollar. En geen hond die de schoenen van Kanye West nog zal kopen. Van een goed doel wil de CEO in ieder geval niets horen. “Dit zijn geen normale schoenen.”

Bij schrijnende taferelen verwacht je niet meteen schrijnende uitspraken. Maar tijdens een jaarvergadering van Adidas leidde een netelige vraag tot een op zijn minst opmerkelijk antwoord. De CEO van de sportgigant gaf aan de Yeezy’s van Kanye West nog liever in het magazijn te laten verrotten dan de sneakers te schenken aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Althans, als we het diplomatische business-jargon even vakkundig doorgronden.

Adidas over sneakers Yeezy: ‘Geen beslissing’

Een complete vernietiging van de Yeezy-voorraad zou uiteraard een enorme aanslag zijn op de rekening van Adidas. En bovendien is het slecht voor het milieu. Anderzijds zou een verkoop ernstige gevolgen hebben voor de reputatie van het bedrijf. Bestaat er dan geen gulden middenweg? Zou de geschade reputatie van het bedrijf geen ferme opsteker krijgen door de overbodige sneakers aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije te schenken?

Die vraag werd Bjørn Gulden, CEO van Adidas, onlangs gesteld op een kwartaalvergadering. Dit was zijn ontluisterende antwoord.

“De mensen die zeggen: stuur de schoenen toch naar Turkije of ergens waar mensen geen schoenen hebben of waar er een tragedie heeft plaatsgevonden. Ik denk dat je het ermee eens bent dat dit geen normale schoenen zijn,” zei Gulden. “De waarde van het product is niet de fysieke waarde van de ingrediënten. Het is een merk en koopwaar dat tegen een hoge prijs wordt verkocht…”

Nou, als we ons niet vergissen worden er op dit moment geen enkele Yeezy’s door Adidas verkocht. Sterker nog, de waarde van de Kanye West-schoenen is zo goed als nihil – anders zouden ze wel in de winkel liggen. Er blijkt overigens niet eens een plan te bestaan over wat er dan wel met de sneakers moet gebeuren.

“Als je ze niet kunt verkopen en niet kunt vernietigen, wat is dan je optie?” vroeg Gulden. “Daarom hebben we er nog geen beslissing over genomen, want het is een heel ingewikkelde kwestie.”

Als je ze niet kunt verkopen en niet kunt vernietigen, dan kan je ze misschien aan een goed doel of de slachtoffers van de aardbeving in Turkije schenken? Zo ingewikkeld is het nou ook weer niet. Ook klaar met Adidas en Kanye West? Check hier de retro-zomercollectie van Nike.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.