Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Elektrische fiets 9 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Deze e-bike van Gazelle is een fiets die jou niet in de steek laat

Of je het nou leuk vindt of niet, e-bikes zijn razend populair en zijn er in alle soorten en maten. Gevolg hiervan is dat er inmiddels ruim 100 e-bikemerken zijn. Succes met kiezen! Nu het voorjaar voor de deur staat, wil Manners een goed aangeschreven e-bike testen. Aangezien ik benieuwd ben naar de Gazelle Ultimate C380 HMB besluit ik deze te gaan testen. Hier lees je mijn bevindingen.

Persoonlijk ben ik een erg sportieve fietser met een achtergrond in racefietsen. Ik ben geen eigenaar van een e-bike en was voorlopig ook niet van plan dat te worden. Ik erger me zelfs aan de e-bike excessen die van het fietspad een snelweg gemaakt hebben. Het toverwoord in het fietslandschap van 2023, zou mijns inziens dan ook ‘balans’ moeten zijn.

In mijn ogen zou de ideale e-bike niet ten koste moeten gaan van je conditie, van andere fietsers en van je veiligheid. Daarnaast gruwel ik van de verhalen over VanMoof en andere merken die hun service niet op orde hebben en waarvan de gebruikers continu gedupeerd zijn. Daarnaast wil ik het liefst een Nederlands merk.

Gazelle als e-bike

Aangezien ik in mijn leven al heel wat Gazelle-fietsen heb gehad en dit merk haar productie- en serviceketen van oudsher al op orde heeft, verwacht ik kwaliteit en service. Vanwege mijn kritische houding ten opzichte van e-bikes, vraag ik aan Gazelle of ze de uitdaging aandurven. Het antwoord is ja en ze stellen de Gazelle Ultimate C380 ter beschikking als testmodel. In dit artikel vind je mijn eerlijke mening over en ervaringen met deze fiets.

Getest: Gazelle Ultimate C380 HMB is een e-bike die je niet in de steek laat
De Gazelle Ultimate C380 getest door een kritische fietser (Afbeelding: Gazelle)

Het was voor mij even wennen om te fietsen met ondersteuning. Ik moest echt even een drempel over, want ik was en ben nog steeds van mening dat ik geen ondersteuning nodig heb. De eerste kilometers op de Ultimate C380 voelden echter wel heel prettig. Geruisloos, eenvoudig, betrouwbaar en snel, dat natuurlijk ook. Net toen ik begon te denken dat ik mijn mening over e-biken bij moest stellen, volgde er een ontnuchtering.

Ontnuchtering

Ik wilde wegfietsen bij de supermarkt toen een oud mannetje me aansprak. “Bent u niet veel te jong voor zo’n fiets?” Bij het uitspreken van die woorden stapte hij olijk op zijn sportfietsje, maar wachtte eerst op mijn antwoord. “Eigenlijk wel,” zei ik. “Maar deze fiets is wel ideaal voor tochtjes, het vervoeren van zware dingen en met kinderen achterop. Bovendien laat ik nu ook vaker de auto staan.”

Sterke argumenten voor de e-bike. De Gazelle Ultimate C380 is een aanrader als tourfiets. Ik heb hem ook getest met een stoeltje achterop, en eerlijk is eerlijk, het was wel uitermate fijn om mijn jongste zoon zo naar school te brengen in het donker, met felle tegenwind en regen. Moeiteloos zoeven we langs de wegen, ik moet soms zelfs de neiging onderdrukken te gaan racen.

De zeer veilige verlichting maakt je goed zichtbaar in het verkeer, de stabiliteit zorgt dat je tegen een (wind)stootje kan en de Mik HD-bagagedrager is echt ideaal om binnen één seconde een fietsstoeltje op of af te klikken. De turbo- of auto-stand heb je eigenlijk niet eens nodig, want de Bosch Performance Line-middenmotor (koppel: 75 newtonmeter) geeft je telkens de ondersteuning die je nodig hebt, ook in de tour- of eco-stand. Heuvel op en tegen de storm in maakt dat wel veel verschil natuurlijk. Alleen als je de maximumsnelheid haalt, merk je ineens dat je begrensd wordt. Dat maakt sprintjes trekken om stoplichten te halen wel even anders dan ik gewend ben.

Getest: Gazelle Ultimate C380 HMB is een e-bike die je niet in de steek laat
De Bosch Kiox 300 koppelt makkelijk aan je smartphone (Afbeelding: Gazelle)

Beter dan een VanMoof

De discussie over begrenzing en opvoeren ga ik hier niet voeren. Ik hou het erop dat ik het eens ben met de maximumsnelheid voor e-bikes, om mensen tegen zichzelf én anderen in bescherming te nemen. Tijdens de testperiode zag ik hoe de politie grote aantallen opgevoerde fatbikes en andere hufterbikes van de weg haalde. Hulde! Naast de motor beschikt de Ultimate C380 over een accu van zeer hoge kwaliteit. Fijn, want daardoor is je actieradius groot. Ook de andere onderdelen zijn van hoge kwaliteit. Dat mag ook wel natuurlijk, want de Ultimate C380 zit in het hogere prijssegment. Duurder bijvoorbeeld dan een VanMoof. Hiermee koop je echter ook absoluut degelijkheid, betrouwbaarheid en veiligheid en heb je een fiets die niet snel kapot zal gaan of slijten.

Van de riemaandrijving ben ik ook echt fan. Ik wil nooit meer een fiets met ketting! Geen gesmeer, nauwelijks onderhoud en hij gaat 3 tot 5 keer langer mee dan een ketting. De Ultimate C380 is verder voorzien van een Enviolo trekkingnaaf die zorgt dat je traploos kunt schakelen, zelfs als ik stilsta bij een stoplicht slaag ik er moeiteloos in om lichter te schakelen en direct weg te fietsen. De hydraulische schijfremmen zijn ook echt heel fijn, een must voor elke fiets, wat mij betreft en geven me een veilig gevoel. De fiets is wel behoorlijk zwaar, maar desondanks fietst hij toch verrassend licht als je de motor uit hebt.

Papa, gaan we weer met de raketfiets?

En met een kind achterop is het fijn dat de fiets zo zwaar en solide aanvoelt. Ik kan de Ultimate C380 in combinatie met de fietsstoeltjes van Urban Iki ten zeerste aanraden. Ik heb hem getest met de Urban Iki Junior (voor wat grotere kinderen) en de Urban Iki Achterzitstoel. Beide waren heel makkelijk te monteren op de Mik HD bagagedrager. Het Achterzitje zelfs met één klik, supersimpel. Ook niet onbelangrijk: mijn zoontje vindt het heel leuk om op deze stoeltjes te zetelen en op de Ultimate C380 te mogen meerijden. Naar school, maar ook een lange tocht, door de duinen en naar het strand. “Papa, gaan we weer met de raketfiets?”

Getest: Gazelle Ultimate C380 HMB is een e-bike die je niet in de steek laat
Je klikt de Urban Iki stoeltjes er zo op (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Conclusie over de e-bike van Gazelle

Ik moet toegeven dat de Gazelle Ultimate C380 mij heeft overtuigd dat een e-bike zeker handig kan zijn. Ik fiets zelf nog steeds het liefst op mijn sportfietsje, maar ik behoor nu eenmaal tot het uitstervende ras dat zichzelf graag in het zweet rijdt. De Ultimate C380 fietst heerlijk en met een kind achterop of voor zware ritjes en lange tourtochten is het een zeer goede en betrouwbare keuze.

De Gazelle Ultimate C380 is verkrijgbaar vanaf €4.299 en de Urban Iki Achterzitstoel en Urban Iki Junior zijn verkrijgbaar vanaf €74,95. Check ook de e-bikes die nu op de webshop van Lidl met een puike deal te verkrijgen zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.