Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

De onzekere filmtoekomst van Star Wars krijgt een Marvel-sausje

Waar Star Wars keihard gaat op Disney+, blijven de beloofde nieuwe bioscoopfilms al jaren uit. Na meerdere geschrapte projecten is er nu goed nieuws: een groot Marvel-talent en het brein achter Lost gaan aan de slag met de franchise.

Het is eind deze week alweer tien jaar geleden dat Disney Lucasfilm en daarmee Star Wars film kocht. Een uitgave van 4 miljard dollar.

Disney geeft gas

Mede dankzij de merchfabriek die Disney is zal die investering ze geen windeieren hebben gelegd, maar niet geheel op de manier die de toenmalige CEO Bob Iger had gehoopt.

Het plan was om een nieuwe trilogie aan films op poten te zetten, afgewisseld door losstaande films. The Force Awakens was met een box office van 2 miljard dollar een megasucces, maar het déjà vu-gehalte ging toen al voor veel fans te ver. Disney speelde op safe met veel te veel fan-service. Een veilige herhaling van zetten, in plaats van nieuw terrein.

Dat werd er met de volgende films niet veel beter op. Het hielp ook niet dat de trilogie aanvoelde als een verhaal waarvan de koers per titel drastisch werd gewijzigd. Voeg daar de spin-off-films aan toe die niet aan de extreem hoge omzet-lat van Disney voldeden, en je hebt een situatie die zowel fans als het bedrijf zelf teleurstelde.

Star Wars op het witte doek

Zonde, want juist Star Wars is een gigantisch universum waarin je telkens weer nieuwe verhalen kunt vertellen. Maar ja, dan moet je wel durven focussen op precies dat: nieuw, onontgonnen terrein. Niet het recyclen van de Skywalkers.

Na het slecht ontvangen The Rise of Skywalker, de ondertussen alweer drie jaar oude afsluiter van de filmtrilogie, hebben we geen Star Wars meer op het witte doek gezien. Gelukkig bestaat Disney+ nog. The Mandalorian was direct al een groot succes, en het huidige Andor is het beste Star Wars dat we in jaren te zien hebben gekregen.

Star Wars als een verzetsverhaal, een rauwe oorlogswereld. Geen Disney-factor, geen lightsabers of onnodige cameo’s. Gewoon een goed verhaal. Wat een verademing.

Waar blijven de films?

Op Disney+ gaat het de (niet zo) kersverse Star Wars-eigenaar dus beter af. Maar ja, Disney zou Disney niet zijn als er niet stilletjes plannen worden gesmeed voor een herkansing in de bioscopen.

Wonder Woman-regisseur Patty Jenkins zou een dogfight-film af gaan leveren in 2023. Het project werd groots aangekondigd, met de belofte dat we een soort Top Gun maar dan in het Star Wars-universum zouden krijgen. Dat klonk geweldig, maar onlangs kwam het nieuws naar buiten dat Disney het project uit de bioscoopagenda heeft geschrapt.

Wat blijft dan nog over? Niet zo veel. The Last Jedi-regisseur Rian Johnson bevestigde afgelopen week nog dat hij nog steeds van plan is om een Star Wars-trilogie te maken. Hij weet alleen nog niet wanneer.

En Taika Waititi dan?

Ook is bekend dat Taika Waititi aan een film werkt die een compleet nieuwe kant van de franchise moet gaan laten zien. Aanvankelijk zou ook die film in 2023 uit gaan komen, maar de laatste update was dat ook die film geteisterd wordt door scheduling conflicts en een ronduit onzekere toekomst.

Lucasfilm-president Kathleen Kennedy beweerde overigens wel vorig jaar nog dat Waititi’s film de volgende Star Wars-film gaat worden. Maar ja, ook dat blijft dus duidelijk allemaal onzekere toekomstmuziek.

Damon Lindelof en Marvel-talent

Daar kunnen we nu nog een muziekstuk aan toevoegen. Niemand minder dan Watchmen-showrunner Damon Lindelof, tevens het brein achter Lost, is namelijk een nieuwe Star Wars-film aan het ontwikkelen voor Lucasfilm.

Dat meldt het gereputeerde vakblad Deadline. Het is ook al bekend wie de film gaat regisseren. Daarvoor heeft Lindelof namelijk Sharmeen Obaid-Chinoy weten te strikken. De journaliste en activiste die ook twee afleveringen van de Marvel-serie Ms. Marvel regisseerde. Een serie die juist opviel door de frisse twist op wat je van Marvel gewend bent.

US - OSCARS - PRESSROOM
Sharmeen Obaid-Chinoy met haar Oscar voor Best Documentary Short voor
‘ A Girl in the River: The Price of Forgiveness’
(Afbeelding: Robyn BECK / AFP)

Tekentafel

Voorlopig kun je in ieder geval nog geen ticket kopen. Deadline meldt namelijk dat men nog steeds bezig is met een script, “wat betekent dat de daadwerkelijke productie waarschijnlijk nog lang op zich zal laten wachten.”

Een bron binnen Lucasfilm voegt daar nog het volgende aan toe: “Het was belangrijk voor Lucasfilm en Lindelof dat er direct een regisseur werd ingeschakeld, zodat de eigen visie van die persoon over waar ze dit verhaal heen willen zien gaan, vanaf het begin verwerkt kan worden in het script.”

Verder blijven de plannen van Lindelof en Obaid-Chinoy nog een compleet mysterie. Men zit echt nog aan de tekentafel. Sterker nog, menig film wordt nog na deze fase überhaupt compleet geschrapt.

Lange adem

Het moge duidelijk zijn: het gaat echt nog jaren duren voor we weer een Star Wars-film in de bioscoop gaan zien. Gelukkig is het tevens duidelijk dat Lucasfilm aan alle kanten bezig is om met grote talenten de toekomst van het Star Wars-universum vorm te geven, zonder al te grote haast.

Een mindset die men in 2012 eigenlijk al nodig had, maar gelukkig heeft Disney zijn lesje nu wel geleerd. Laten we hopen dat je dat ook in de uiteindelijke films terug gaat zien. In de tussentijd kijken we uit naar de volgende aflevering van Andor, en het derde seizoen van The Mandalorian.

Den of GeekDeadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.