Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Films & Series 23 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Voormalig grappenmaker schittert in nieuwe Netflix-blockbuster

Op het filmfestival van Berlijn ging deze week een van de meest geanticipeerde Netflix-films van 2024 in première: de sciencefictionfilm Spaceman. Vanaf volgende week (1 maart) kunnen we hem streamen, maar nu al stromen de eerste recensies binnen. Vooral de hoofdrolspeler krijgt lof toegezwaaid.

Een mysterieuze paarse wolk die aan de nachtelijke hemel prijkt. Dat is in Spaceman de reden waarom Tsjechisch astronaut Jakub Procházka op een acht maanden durende ruimtemissie wordt gestuurd. Hij moet sterrenstof verzamelen in een stukje pikzwart niemandsland tussen Aarde en Venus, zo’n honderd miljoen kilometer hiervandaan.

Reken maar dat het daar eenzaam is. Gelukkig is er genoeg drank in het ruimteschip aanwezig. Oh, en hadden we al gezegd dat er een pratende spin aan boord is?

Voormalig paljas ontpopt zich tot serieus steracteur

De hoofdrol in Spaceman wordt gespeeld door een acteur die we tot een paar jaar geleden alleen kenden van films waarin hij 90 minuten lang moppen tapte, scheten liet en in zwembaden plaste: Adam Sandler.

Netflix Adam Sandler Spaceman
Adam Sandler zoals we hem het beste kennen, plassend op plekken waar dat niet mag (Afbeelding: Sony Pictures)

In 2019 toonde hij in een andere Netflix-original, Uncut Gems, als getroebleerde juwelenhandelaar dat hij ook heel goed serieuze rollen kan spelen. Met Spaceman lijkt hij dit kunstje nog eens te flikken. De eerste recensies lichten namelijk vooral het spel van Adam Sandler uit als reden waarom de film de moeite waard is.

‘De meest eenzame man ter wereld’

Zo schrijft James Mottram in de South China Morning Post: ‘Sandler overtuigt als the world’s loneliest man‘. Simon Thompson van The Wrap: ‘Weer een stap voorwaarts voor Sandler, die andermaal de reikwijdte van zijn dramatische acteervermogen toont.’

Andere recensenten loven het samenspel tussen Sandler en de pratende spin waar we het al over hadden: Hanuš. De stem van Hanuš wordt ingesproken door een andere steracteur: Paul Dano – met name bekend van zijn rol als jonge pastoor in There Will Be Blood. ‘Bij zijn eerste verschijning is Hanuš angstaanjagend,’ schrijft Empire Online, ‘maar zijn aanwezigheid voelt al snel vertrouwd en vormt een vertederend hoogtepunt van de film. Aan het eind van de film zou je wensen dat je zelf ook een pratende spin als therapeut had.’

Eerste recensies Spaceman wisselvallig in oordeel

Over de film zelf oordelen de eerste recensies erg wisselend. Het eerder genoemde Empire Online is lovend en deelt 4 van de 5 sterren uit. ‘Je begint met kijken vanwege de wijze buitenaardse spin en je blijft kijken vanwege Adam Sandler in zijn beste sombere zelf in dit vreemde maar oprechte sciefictiondrama.’

Opvallend genoeg velt The Guardian een vrijwel tegenovergesteld oordeel. Ze noemen Spaceman een ‘levenloze, eigenaardige ruimtereis die nergens heengaat’ en beoordelen hem met 2 van de 5 sterren. Het gemiddelde op Rotten Tomatoes ligt hier tot nu toe tussenin met een score van 62%.

Om zelf te kunnen oordelen (en de recensies van de recensenten te recenseren), moeten we nog precies een week wachten. Tot die tijd kun je hieronder alvast de trailer bekijken.

Of check dit artikel over de Netflix-hit die helemaal gratis op Youtube staat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.