Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Studio John Wick dropt oorlogsfilm met perfecte score

John Wick, maar dan in de Tweede Wereldoorlog. Dat is precies wat de studio achter de Keanu Reeves-films je voorschotelt met Sisu. Een oorlogsfilm met een perfecte score op Rotten Tomatoes.

Het team achter John Wick heeft een goedgevulde agenda. Na het explosieve succes van de eerste film volgden er niet alleen sequels, een spin-off en een televisieserie, maar producent David Leitch en voormalig stuntman Chad Stahelski waren ook opeens populairder dan ooit in Hollywood. Menig studio wilde wel een graantje meepikken door de breinen achter John Wick in te schakelen.

John Wick in de Tweede Wereldoorlog

Bullet Train, Nobody, Atomic Blonde: menig film heeft sinds 2014 de slicke actie van de eerste John Wick gekopieerd. Ook Lionsgate, de studio achter de succesvolle filmfranchise, past het beproefde recept nu toe op een ander genre: dat van de oorlogsfilm.

Maak kennis met Sisu. Waar Charlize Theron de vrouwelijke Wick speelde in het Berlijn van einde jaren tachtig, neemt regisseur Jalmari Helander je voor Sisu mee terug naar de Tweede Wereldoorlog.

Goudzoeker versus nazi’s

Tijdens de laatste wanhopige dagen van de Tweede Wereldoorlog kruist een eenzame goudzoeker (Jorma Tommila) het pad van de nazi’s tijdens een zware tocht terug naar huis in het  noorden van Finland.

Wanneer de nazi’s zijn goud stelen, ontdekken ze al snel dat ze niet met een gewone mijnwerker te maken hebben. Daar heb je het Wick-element: de goudzoeker is volgens de officiële synopsis namelijk een “eenmans doodseskader, een ex-commando die tot het uiterste zal gaan om zijn goud terug te krijgen.”

Keihard popcornvermaak

Sisu is een Fins woord dat geen directe vertaling kent, maar volgens de makers belichaamt de goudzoeker de betekenis van het woord. Moed en onvoorstelbare vastberadenheid, ook als alles tegenzit. Ach, vertaling of niet, Sisu belooft in ieder geval een oorlogsfilm vol spectaculaire actie te gaan worden. Verwacht geen stoffig drama, of een serieuzere oorlogsfilm à la deze aankomende Drentse productie. Sisu is puur popcornvermaak. Exact: keiharde, strak in beeld gebrachte actie, zoals je van John Wick gewend bent.

De cast van de film bestaat onder andere uit Jorma Tommila (Rare Exports), Aksel Hennie (The Martian), Jack Doolan (The Boys), Onni Tommila (Big Game) en Mimosa Willamo (Lake Bodom).

Perfecte score op Rotten Tomatoes

Niet de grootste namen wellicht, maar toch is Sisu absoluut een film om naar uit te kijken. De oorlogsfilm is namelijk al in première gegaan tijdens het Toronto International Film Festival. Je zou verwachten dat een actiefilm als dit daar matig zou scoren, maar niets is minder waar. Sisu was met afstand de best beoordeelde film, en heeft op het moment van schrijven nog steeds na veertien recensies de perfecte score op Rotten Tomatoes: 100 procent.

Klinkt dat goed of klinkt dat goed? Helaas is er nog niks bekend over een Nederlandse bioscooprelease, maar de oorlogsfilm staat internationaal op de planning voor 28 april. Hopelijk maakt Lionsgate ook snel een Nederlandse lancering bekend, want de eerste trailer smaakt zeker naar meer!

Jake Gyllenhaal speelt de hoofdrol in je volgende favoriete oorlogsfilm

Studio Lionsgate Sisu John wick oorlogsfilm
🍿 (Afbeelding: Lionsgate)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.