Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 21 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Comfortfood, maar dan gezond: hier eet je de lekkerste shakshuka

Ze waren net gestart met Bar Valdi op de Zuidas, toen de eerste lockdown een feit was. Max Zegerius en Alphons de Vries gingen niet bij de pakken neerzitten, maar bedachten een gloednieuw concept: een shakshuka bezorg- en afhaalservice. Ze zijn de kersverse winnaars van de Thuisbezorgd.nl Award 2021 voor Beste Jonge Ondernemer onder de 30 jaar – en dat succes smaakt naar meer.

Shakshuk, zoals ze hun concept doopten, is na een uitvoerige testfase inmiddels gevestigd in hun eigen Bar Valdi. Alphons: “Ons idee ontstond vanuit de gedachte dat er op websites als Thuisbezorgd.nl nog weinig aanbod was voor gezonde maaltijden. Shakshuka is een Midden-Oosters gerecht waarmee je eindeloos kunt variëren. De basis bestaat uit een tomatenmengsel met verse groenten, krachtige specerijen en gepocheerde eieren. Ontzettend smaakvol, maar ook voedzaam.”

Winnaar Thuisbezorgd.nl Award

De ondernemers sleepten er de Thuisbezorgd.nl Award 2021 mee in de wacht in een nieuwe categorie: die van Beste Jonge Ondernemer onder de 30 jaar. In totaal stemden meer dan 50.000 mensen op de 540 genomineerde restaurants in verschillende categorieën. Een verklaring voor het succes van Shaksuk? “Het gerecht verveelt nooit”, zegt Alphons.

In het Midden-Oosten is shakshuka razend populair als ontbijt of lunch. “Ik heb een Joodse achtergrond en mijn zus woonde in Israël”, vervolgt de trotse eigenaar. “Daar ben ik echt verliefd geworden op dit gerecht. Je kunt eindeloos variëren met toppings, zoals kikkererwten, feta of Merguez. Al dippend met Turks brood of pita’s heb je dan een ideale avondmaaltijd.”

Max Zegerius (l) en Alphons de Vries: “Shakshuka is nog niet zo bekend als pizza of Thais, maar het gerecht is aan een opmars bezig.”

Shakshuka met vegetarische köfte

In de pilotfase experimenteerden de Amsterdammers er flink op los met toppings en verschillende ingrediënten. Het resultaat is een menukaart met maar liefst 9 varianten van het klassieke recept. “Het populairst is momenteel de versie met aubergine en feta, met granaatappelpitjes en onze ‘Magic Sauce’ op yoghurtbasis.”

Ook is er een shakshuka met köfte – Turks gekruid lamsgehakt – én een vegetarische versie daarvan. “Daar ben ik heel trots op, want niemand anders maakt köfte van imitatievlees. We gebruiken de vegan vleesvervangers van Beyond Meat. Op de kaart vind je dit gerecht daarom onder de naam ‘Beyond Köfte’. Al onze shakshuka’s op het menu worden geserveerd met Turkse broodjes en een pittige saus genaamd Zhug.” Om je vingers bij af te likken, dus.

Gerecht in opmars

Hoewel shakshuka weliswaar nog niet zo bekend is als pizza of Thais, is het gerecht volgens Alphons aan een opmars bezig. “Hier op de Zuidas zijn veel expats die het gerecht al kennen uit het buitenland, maar ook in Amsterdam wordt het steeds bekender. Supermarkten en aanbieders van maaltijdboxen bieden de ingrediënten aan in verspakketten. En sowieso zie je dat Midden-Oosterse restaurants als paddenstoelen uit de grond schieten.”

Shakshuk sloot de handen ineen met een Syrische chef – van Zina’s Kitchen – en is constant bezig hun menukaart te perfectioneren. “Dat is echt onze kracht: homemade shakshuka met liefde bereid. Via Thuisbezorgd.nl bezorgen we in Amsterdam in een straal van 4 kilometer, daarmee halen we nét het Rijksmuseum. Maar onze ambitie is natuurlijk om heel Amsterdam van onze shakshuka te laten genieten, en daarna de hele Randstad. Deze Thuisbezorgd.nl Award is een fijne stimulans om Shakshuk verder te ontwikkelen!”

De Thuisbezorgd.nl Awards 2021 – de publieksprijzen van de Nederlandse eetliefhebber – zijn op maandag 21 februari 2022 uitgereikt. In totaal waren er 540 restaurants genomineerd en zijn er 54 winnaars. Meer dan 50.000 mensen brachten hun stem uit. Check hier welke restaurants nog meer in de prijzen vielen.

In samenwerking met Thuisbezorgd.nl

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.