Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 15 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

5 series à la Fauda, inclusief Ghosts of Beirut van dezelfde maker

Onlangs is Ghosts of Beirut verschenen op de onderschatte streamingdienst SkyShowtime, een serie van de makers van Fauda. Fan van deze series? We tippen een een aantal andere shows in vergelijkbare sferen.

Fauda is een vreemde eend in de bijt op Netflix. In de serie wordt niet Engels, maar Arabisch en Israëlisch gesproken. verwacht spanning, actie en prachtige sferen. Bovenal krijg je een aardig beeld van het aanhoudende conflict tussen Israël en Palestina. Niet voor niets noemde The New York Times het in 2017 een van de beste internationale series op Netflix. Begin dit jaar kwam seizoen 4 uit, dat met 100% op Rotten Tomatoes maximaal is ontvangen.

Vanaf het eerste seizoen staat een Israëlisch undercoverteam van het IDF (Israëlisch Defensieleger) centraal in de Westelijke Jordaanoever, dat samen met de Gazastrook de staat Palestina vormt. Na jarenlange training hebben de leden van het team een Palestijns paspoort met schuilnaam, spreken ze Arabisch en zijn ze zo opgegaan in de Palestijnse cultuur dat ze hun eigen persoonlijkheid bijna vergeten zijn. Doron, een gestopte undercovermilitair die weer wordt teruggevraagd, is de centrale figuur in Fauda, wat in het Arabisch overigens ‘chaos’ betekent.

Series voor fans van Fauda

Goed, inmiddels zijn we vier seizoenen verder, die je om deze redenen vast al hebt gezien. Nu wil je meer series in de trant van Fauda zien. We zetten er vijf op een rij.

1. Ghosts of Beirut
1 seizoen, 4 afleveringen
Te streamen via: SkyShowtime

Te beginnen met Ghosts of Beirut, gemaakt door de mensen achter Fauda. Deze serie speelt zich alleen niet in Israël en Palestina af, maar in Libanon. Je ziet hoe een CIA-agent, gespeeld door Dermot Mulroney, in 1983 getuige is van de opkomst van de op dat moment 19-jarige Mughniyeh. In 2007 komt een andere CIA-agent, gespeeld door Dina Shihabi, het Hezbollah-kopstuk op het spoor.

2. The Spy

1 seizoen, 6 afleveringen
Te streamen via: Netflix

Het jammere van The Spy is dat er Engels wordt gesproken, terwijl Sacha Baron Cohen (Borat) een geheim agent uit Israël speelt en in Syrië terechtkomt. Verder is het een steengoede serie. Het plot: in de jaren 60 gaat de Israëlische geheim agent Eli Cohen undercover in Syrië op een gevaarlijke, jarenlange missie om te spioneren voor de Mossad.

3. The Bodyguard

1 seizoen, 6 afleveringen
Te streamen via: Netflix

The Bodyguard, met Richard Madden (Game of Thrones, Eternals) in de hoofdrol, speelt zich niet af in het Midden-Oosten, maar in Engeland. Wel is er net als in Fauda een klopjacht op een terrorist gaande, die het in dit geval voorzien heeft op een Britse politica. Ook hier een eindeloze keten van spanning, actie en plottwists.

4. Jack Ryan

4 seizoenen, 30 afleveringen
Te streamen via: Amazon Prime Video

In hetzelfde rijtje past Jack Ryan, met John Krasinski (The Office) in de hoofdrol. In het eerste seizoen volg je de titulaire CIA-analist, die uit de zekerheid van zijn bureaubaan het veld in wordt gerukt. Enigszins vergelijkbaar als Doron in Fauda, inderdaad. Dit gebeurt nadat hij een reeks dubieuze bankoverschrijvingen heeft ontdekt, die worden uitgevoerd door een opkomende islamitische extremist genaamd Suleiman.

In seizoen 2 belandt hij middenin een politiek conflict in Venezuela. Seizoen 3 speelt zich af in de voormalige Sovjet-Unie. En in seizoen 4 volg je zijn gevaarlijkste missie tot nu toe, waarin een drugskartel en terroristische organisatie een internationale alliantie vormen.

5. When Heroes Fly

1 seizoen, 10 afleveringen
Te streamen via: Netflix

Jaren na een felle ruzie komen vier Israëlische veteranen weer samen. Ze vertrekken naar Colombia en gaan op zoek naar een vrouw van wie ze dachten dat ze dood was. Intelligente serie vol actie, die zich middels flashbacks afspeelt in verschillende tijden.

Wees gerust: er komt een vijfde seizoen van Fauda.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.