Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 15 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

5 redenen om Fauda (seizoen 3) te kijken op Netflix

Vanaf donderdag 16 april 2020 is Fauda seizoen 3 te zien op Netflix. 5 redenen om deze originele en vooral spannende serie te kijken.

Een van de miniseries die we onlangs aanraadden was The Spy, over een geheim agent uit Israël die in Syrië terechtkomt. Het nadeel aan die serie is dat er Engels gesproken wordt, terwijl de serie zich in het Midden-Oosten afspeelt. Net als Fauda.

Vijf redenen om Fauda op Netflix te kijken

En nee, in Fauda wordt er niet Engels, maar Arabisch en Israëlisch gesproken. Pluspunt. De serie is een geweldige vreemde eend in de bijt op Netflix. Spanning, actie, prachtige sferen en je krijgt een aardig beeld van het aanhoudende conflict tussen Israël en Palestina. Niet voor niets noemde The New York Times het in 2017 een van de beste internationale series op Netflix. Seizoen 3 is beschikbaar en belooft weer een zenuwslopende achtbaanrit te worden. Vijf redenen om te kijken.

1. Origineel onderwerp

Fauda is een politieke thrillerserie over een Israëlisch undercoverteam van het IDF (Israëlisch Defensieleger) in de Westelijke Jordaanoever, dat samen met de Gazastrook de staat Palestina vormt. Na jarenlange training hebben de leden van het team een Palestijns paspoort met schuilnaam, spreken ze Arabisch en zijn ze zo opgegaan in de Palestijnse cultuur dat ze hun eigen persoonlijkheid bijna vergeten zijn. Bovenal behoren ze tot ‘s werelds best getrainde geheime soldaten. In seizoen 1 van Fauda wordt geheim agent Doron teruggevraagd door de geheime de IDF-eenheid. Een terrorist die hij 18 maanden geleden had doodgeschoten, zo dacht hij, blijkt nog te leven. Dan volgt een kat-en-muisspel dat zijn weerga niet snel zal vinden. Doron is de centrale figuur in de serie.

2. Spanning en actie

Vanaf de eerste missie voel je in Fauda een type spanning die je bij geen andere Netflix-serie gewend bent. Dat begint bij een bruiloft van familie van de terrorist, die daar bij hoge uitzondering aanwezig is, zo is de geheime dienst te weten gekomen. Het undercoverteam wil de terrorist daar oppakken, maar de geheim agenten worden ontdekt en dan gaat het fout. We verklappen niet te veel voor degenen die nog met de serie moeten beginnen, maar verwacht een aaneenschakeling van spanning, actie, ontsnappingen en zenuwslopende missies.

fauda, serie, netflix, seizoen 3, kijken, doron, israel, palestina
Het undercoverteam, met Doron in het midden (Afbeelding: Netflix)

3. Sferen in het prachtige Midden-Oosten

Naast de constante spanning die boven Fauda hangt, komen ook de sferen in zowel Palestina als Israël mooi naar voren. De gebruiken, het eten, de gitzwarte koffie en vooral ook de mooie landschappen. Het Midden-Oosten is prachtig, de contradictie van het eeuwige conflict is wrang.

4. Conflict tussen Israël en Palestina

Het conflict tussen Palestina en Israël is nauwelijks uit te leggen, maar in de Netflix-serie Fauda krijg je een aardig beeld. Klein kritiekpuntje: de serie wordt iets te veel door een Israëlische bril bekeken. De makers weerleggen dit overigens en zeggen de serie vanuit een neutraal standpunt te hebben gemaakt.

5. Seizoen 3 eindelijk beschikbaar

In 2016 en 2018 verschenen seizoen 1 en 2 van Fauda op Netflix. Nu, na zo lang wachten dat je de serie al bijna weer vergeten bent, is het dan eindelijk tijd voor seizoen 3. Voor het eerst is er gefilmd op de Gazastrook. Doron is nog altijd de centrale figuur, maar de serie krijgt een iets andere structuur en je maakt kennis met veel nieuwe personages. Dat onthulde producer Avi Issacharoff aan The Times of Israël.

Check ook: 5 redenen om de serie Ozark (seizoen 3) te kijken

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.