Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 9 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Samsung brengt Star Wars-robot tot leven als rijdende AI-tennisbal

Je eigen robot die overal bij helpt en als het nodig is een scherm projecteert. Dat ken je uit sciencefictionfilms, zoals robot R2-D2 in Star Wars. Samsung onthult nu, tijdens CES 2024, een rijdende AI-tennisbal die daar erg aan doet denken. Ballie 2.0 heet het robotje.

Levende robots, zij het xenobots van een millimeter groot, kunnen zich al voortplanten. Dat is beste een eng idee, maar tegelijk ook toekomstmuziek wat betreft serieuze toepasbaarheid. Nu zijn robots nog schattig, zoals deze tennisbal.

Ballie 2.0 van Samsung

Het concept van Ballie komt al uit 2020, maar nu zijn er serieuze stappen gezet met de AI-tennisbal, die na de snelle opmars van kunstmatige intelligentie in de afgelopen jaren ineens een stuk relevanter is. De nieuwe real-life versie van R2-D2 uit Star Wars is een stuk mobieler geworden, de AI-mogelijkheden zijn verbeterd en de projectiemogelijkheden zijn een stuk geavanceerder. Ook het design is nu af, waardoor het apparaat eigenlijk klaar is om in 2024 de markt op te gaan.

Ballie 2.0 van Samsung is een rijdende smarthome-controleur, die te verbinden is met je andere slimme apparaten. Tegelijkertijd is het je persoonlijke assistent, die je op allerlei vlakken helpt. Het projectiescherm kan hij vanuit alle hoeken tevoorschijn toveren en zelfs rijdend blijft het scherm scherp door ingebouwde compensatie. Eigenlijk heeft deze AI-tennisbal meer weg van BB-8 uit Star Wars dan van R2-D2, maar de naam van die robot is minder bekend bij het grote publiek. Het is afwachten of 2024 het jaar van lancering wordt, maar deze kunstmatig intelligente hulp laat sowieso niet lang meer op zich wachten. Lees meer over CES 2024 bij onze buurmannen van WANT, die aanwezig zijn bij het tech-evenement.

R2-D2 zelf bouwen met LEGO

Wist je dat Star Wars-robot R2-D2 is na te bouwen met een geniale bouwset? Check de uitgebreide LEGO-set hier.

r2-d2 ballie 2.0 samsung ai tennisbal
Het projectiescherm van R2-D2 stamt al uit de eerste Star Wars-film die in 1977 uitkwam (Afbeelding: Lucasfilm)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.