Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 13 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Droomvrouw Rosalie zwemt ondanks beperking naar de top

Ze verloor een voet door een medische misser. Maar die fysieke beperking vormt geen belemmering om haar dromen waar te maken. Para-zwemster Rosalie van Druenen (18) traint hard om in 2024 uit te komen op de Spelen. Ze hoopt anderen te inspireren ook te sporten. Want als zij het kan, kun jij het ook!

Als ze ouders hoort zeggen dat hun kind niet kan sporten, omdat het net als zij een fysieke beperking heeft, wordt ze daar altijd een beetje verdrietig van. Want er kan zo veel wel, heeft zij van haar ouders geleerd. “Het is maar hoe je ernaar kijkt. Ik ben dankbaar dat zij me hebben geleerd dat het allemaal wel kan, als je het maar wilt. En dat ze me hebben gestimuleerd om het nog eens te proberen als het niet lukte.”

Twee Nederlandse records

Rosalie was een paar maanden oud toen ze een darmoperatie onderging en een arts per ongeluk een slagader in haar lies kapot prikte. Een medische misser. Haar been bleef door de beschadiging in de jaren erna achter in groei. Toen ze acht jaar was, werd besloten tot amputatie van haar voet en sindsdien heeft ze een prothese. “Ik herinner me gelukkig niet veel van die periode. Het herstel ging goed, na zes weken kon ik alweer lopen. En nu… ik kan oprecht alles doen met die prothese.”

Het zwemmen ontdekte ze pas op haar twaalfde. Ze zwom al veel, zeker als ze op Ibiza was met haar gezin. Bij de zwemclub in Den Bosch deed ze dus maar eens een proefles. “Ik vond het meteen heel leuk en heb een jaar getraind bij mijn thuisclub, daarna werd ik gevraagd voor het paralympisch team. Je traint eerst één keer in de maand mee. Maar op een gegeven moment ben ik steeds vaker gaan trainen en wedstrijden gaan zwemmen. Ik heb twee Nederlandse records op de 100 en de 50 meter schoolslag en ik sta op de wereldlijst. Niet hoog, maar ik sta erop.” 

Rosalie Zalando
Bron: Zalando

Tips van Inge de Bruijn

Nu kan Rosalie zich een leven zonder zwemmen niet meer voorstellen. “Ik vind het zo fijn. Hoewel ik alles kan doen met prothese, is het heerlijk om te bewegen zonder. Ik voel me nergens zo vrij als in het water.” De droom om mee te doen aan de Spelen was er bij de para-zwemster vanaf het prille begin al. “Het lijkt me supergaaf om daar te staan. Je moet er dan wel vol voor willen gaan: elke dag trainen en blijven presteren. Maar dat wil ik ook!”

Onlangs ontmoette ze voor de nieuwe Zalando-campagne Supporter van Sporters een van haar voorbeelden: voormalig zwemprof Inge de Bruijn. Zij gaf Rosalie tips voor het verwezenlijken van haar droom. “Dat was zo leuk! Ik vond Inge natuurlijk al heel goed, maar nu weet ik ook dat ze een fijn persoon is. Ze is naar me komen kijken in het zwembad en we hebben veel gepraat. Ze vertelde over de dingen die haar hebben geholpen om haar doel te bereiken en heeft me tips gegeven over hoe ik het beste naar mijn doel toe kan werken. Bijvoorbeeld door vooral naar mezelf te kijken en minder naar anderen. Ook vertelde ze hoe je het beste kunt omgaan met tegenslagen. Ik heb er heel veel aan gehad.”

Rosalie Inge Zalando
Bron: Zalando

Gemotiveerd na amputatie

Naast Inge de Bruijn zijn de onlangs overleden snowboardster Bibian Mentel en (oud-)zwemmers als Olivier van de Voort en Simon Boer voorbeelden voor Rosalie. “Dat zijn paralympiërs die ook een amputatie hebben ondergaan. Het is fijn om mensen te ontmoeten die ook een fysieke beperking hebben en zo gemotiveerd zijn om op topniveau sporten. Dat je ook met een beperking nog kunt sporten, is iets wat ik zelf ook belangrijk vind om aan anderen te laten zien. Dat hoeft niet op topsportniveau. Het is gewoon goed om te bewegen en iets te doen wat bij je past.”

Na de zomer gaat Rosalie volop trainen voor de Spelen van 2024. En hopelijk ook weer wedstrijden zwemmen. “Dat heb ik een jaar lang niet kunnen doen vanwege corona. Ik heb wel gefietst, maar wilde zo graag weer het water in. Nieuwe doelen stellen en daaraan werken. Dankzij Inge kijk ik daar nu ook weer op een andere manier naar.” 

Zalando, Europa’s leidende online platform voor mode en lifestyle, lanceerde onlangs de sportcampagne Supporter van Sporters. Hierin staan mensen met een bijzonder sportverhaal centraal. Zij worden bijgestaan door bekende persoonlijkheden en sporters. Zalando hoopt met de campagne mensen te inspireren en motiveren om (weer) te gaan sporten. 

In samenwerking met Zalando

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.