Alrik de Jong
Alrik de Jong Voetbal 1 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit verdient PSV met de Champions League en er zit nog meer in

Met verfrissend Ajax-voetbal heeft PSV de Champions League gehaald. En de door peter Bosz uitgevoerde spoedmetamorfose legt de club uit Eindhoven geen windeieren. Zoveel geld is er nu al verdiend, ook door Feyenoord trouwens.

PSV kocht deze zomer oud-Ajacieden Noa Lang en Sergiño Dest. Eerder werd voormalig Ajax-coach Peter Bosz al aangesteld. De club uit Eindhoven is dan ook onherkenbaar. Het saaie angstvoetbal is ingeruild voor branie en aanvallend spel, waardoor de Champions League nu wel gewoon gehaald is.

In Amsterdam kijken ze afgunstig toe, al helemaal omdat Peter Bosz aanvankelijk publiekelijk solliciteerde bij Ajax. Maar de club koos voor Sparta-trainer Maurice Steijn, kocht een reeks onbekende voetballers en laat nu de strategie bepalen door een meermaals geflopte technisch directeur uit Duitsland.

Dit verdient PSV met de Champions League

Hoe dan ook goed voor het Nederlands voetbal dat er weer eens andere clubs dan ‘s werelds populairste TikTok-club mogen floreren in de Champions League. Feyenoord had zich als landskampioen al geplaatst, PSV heeft zich via de play-offs geplaatst door Glasgow Rangers te verslaan.

Voor het bereiken van de groepsfase heeft de club uit Eindhoven al 15.640.000 euro verdiend. Ook komt er een premie op basis van de coëfficiënt-ranking over de afgelopen tien jaar bij. De totale prijzenpot hiervan bedraagt 600.600.000 miljoen euro en wordt verdeeld over de 32 Champions League-deelnemers op basis van hun positie. Het laagste team ontvangt één deel van 1.137.000 euro, terwijl het hoogste team 32 delen ontvangt met een totale waarde van 36.380.000 euro.

Bekijk hier de UEFA-lijst. Ajax staat nog altijd op nummer 16, terwijl PSV en Feyenoord op respectievelijk plaats 36 en 39 staan. Via deze weg zal er dus niet zo heel veel geld bij komen, maar alle beetjes helpen.

Makkelijke poule, dus meer geld lonkt

Maar er lonkt zeker nog meer geld in de Champions League, helemaal met de relatief makkelijke poule waarin PSV is geloot. De Eindhovenaren treffen Sevilla FC (dat op dit moment onderaan staat in La Liga), Arsenal en RC Lens. Je kunt het minder treffen in het miljoenenbal. Ook Feyenoord heeft met Atletico Madrid, Lazio Roma en Celtic een relatief makkelijke loting. Dit kan er verdiend worden door de Nederlandse clubs.

Champions League-ronde Te ontvangen premie
Deelname groepsfase € 15.640.000
Gewonnen wedstrijd € 2.800.000
Gelijkspel € 930.000
Plaatsing achtste finale € 9.600.000
Plaatsing kwartfinale € 10.600.000
Plaatsing halve finale € 12.500.000
Plaatsing finale € 15.500.000
Kampioen € 20.000.000

Hoe lang de Europese competities nog dominant zijn in het voetbal, is de vraag. Check de totale pot geld waarmee Saudi-Arabië het voetbal opkoopt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.