Pim Jansen
Pim Jansen Voetbal 8 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Ajax is de populairste voetbalclub op aarde volgens TikTok-data

2021 is een surrealistisch goed jaar voor fans van Ajax. Op dit moment is hun club, afgaande op TikTok-data, ook nog eens de populairste voetbalclub ter wereld. Misschien nét iets te strelend voor hun ego, maar data liegen niet.

Natuurlijk zegt TikTok niet alles, maar het is wel het snelst groeiende en onder jongeren populairste ‘sociale medium’. En de chauvinist in ons zegt dat we deze top 5 gerust mogen romantiseren. Wie had dit een paar jaar geleden, toen Kolbeinn Sigþórsson nog in de spits stond te schutteren, durven denken?

‘s Werelds populairste voetbalclub op TikTok

Een niet door oliesjeiks gespekte en schuldvrije voetbalclub die in Europa alles en iedereen aan gort speelt. Met champagnevoetbal en talent uit eigen jeugd. Dat is het recept van Ajax van de laatste jaren, en blijkbaar spreekt dat mensen aan. Sprookjes bestaan nog in het voetbal, dachten we na het Champions League-succes van de Amsterdammers tijdens het seizoen 2018-2019. Nu weten we wel beter, het begint normaal aan te voelen.

Ajax heeft zich in alle brutaliteit tussen de eliteclubs van Europa gevoetbald. In het buitenland spreken media en mensen binnen de voetbalwereld vol bewondering over de Amsterdamse voetbalclub. Of dit structureel is en Ajax écht het Bayern München van Nederland wordt, moet nog blijken. Feit is dat Ajax over de hele wereld booming is. Geen enkele andere club genereerde in november 2021 zoveel views op TikTok. FC Barcelona, PSG, Manchester United en Spartak Moskou hadden het nakijken.

Op YouTube is het een ander verhaal

Twitter-account Deportes&Finanzas houdt allerlei data en statistieken bij op het gebied van voetbal. Zo wordt er maandelijks gedeeld welke voetbalclub het populairst is volgens data van verschillende social media. Om Ajax-fans direct uit een droom te helpen: niet overal zijn de Amsterdammers het populairst. De top 5 op YouTube is weer heel anders. Ach, ouderwets medium.

De populariteit van Ajax in november 2021 is niet zo moeilijk te verklaren. Met oogstrelend voetbal maakten de Amsterdammers twee wedstrijden op rij gehakt van Borussia Dortmund en in de Eredivisie werd directe concurrent PSV met 5-0 vernederd. In december gaat het feestje alweer vrolijk verder. Vandaag spreken internationale media wederom vol lof over de ploeg van Erik ten Hag. Met de volle score van 18 punten uit zes Champions League-poulewedstrijden heeft Ajax zich in een select rijtje clubs gevoetbald. Nu is het voor fans hopen op een goede loting, want uitschakeling in de achtste finale zou een extra grote domper zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.