Pim Jansen
Pim Jansen Auto's 9 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Mercedes eert Virgil Abloh met elektrische offroad Maybach

Mercedes-Benz heeft een ode gebracht aan wijlen modeontwerper Virgil Abloh. Het volledig elektrische concept Project Maybach was een van de laatste kunstjes van de ontwerper, en wordt nu tentoongesteld.

Op 28 november overleed Virgil Abloh aan cardiale angiosarcoom, een zeer zeldzame vorm van kanker. Voor het grote publiek kwam zijn dood als een onverwachte mokerslag. Net als Black Panther-acteur Chadwick Boseman hield de beroemde modeontwerper zijn ziekte buiten zijn intimi om geheim.

Elektrische Mercedes-Benz ‘Project Maybach’

Virgil Abloh stond onder meer bekend om zijn collabs met verschillende merken, zowel binnen als buiten de modewereld. Een van zijn laatste samenwerkingen was zijn betrokkenheid bij het ontwerp van deze elektrische Mercedes-Benz ‘Project Maybach’. De ontwerper was ervan overtuigd dat er een heel nieuw ontwerp gemaakt kon worden door slechts 3% van het origineel te veranderen.

mercedes-benz project maybach, elektrische auto, virgil abloh, 2
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

Voor Project Maybach werkte Virgil Abloh samen met Mercedes-ontwerper Gorden Wagener. Doel: ‘de luxe identiteit van Mercedes-Maybach versmelten met een nieuwe ontwerptaal en de grenzen van functie, stijl en collaboratieve creativiteit verleggen’.

Ruige offroader in een Louis Vuitton-jasje

Het resultaat is een bijna 6 meter lange ‘luxobarge’ in offroad-stijl. Apparatuur die je normaal gesproken op een hardcore 4×4 terugvindt – zoals all terrain banden, een rolkooi en dikke metalen beschermplaten – geven de auto een ruige look. Tegelijkertijd voelt de elektrische wagen aan als een rijdende Louis Vuitton-tas. Niet zo vreemd, te weten dat Virgil Abloh de laatste jaren van zijn leven creatief directeur van LVMH was.

mercedes-benz project maybach, elektrische auto, virgil abloh, 1
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

De Mercedes-Benz x Virgil Abloh Project Maybach is ter ere van de modeontwerper tentoongesteld in het Rubbell Museum in Miami. Alleen studenten van designscholen kunnen de auto daar zien, opdat ze de legende nooit vergeten als inspiratiebron. Waarschijnlijk wordt de luxe bak daarna geveild voor een goed doel.

Meer eerbetonen aan Virgil Abloh

Mercedes-Benz sluit aan in een lange rij met eerbetonen. Beroemdheden brachten massaal een ode aan de modeontwerper, en een hele rits modemerken deed hetzelfde.

(Afbeelding: Mercedes-Benz)
virgil abloh, louis vuitton, wolken, paris fashion week
Virgil Abloh vlak voor zijn bejubelde Louis Vuitton-show in 2020 (Afbeelding: AFP / Anne-Christine Poujoulat)

Virgil Abloh was een pionier in de mode. Naast zijn werk als creatief directeur van Louis Vuitton was hij de oprichter van Off-White. Hij stond ook bekend om zijn uiteenlopende collabs, van Nike-sneakers tot deze Mercedes-Benz ‘Project Maybach’. Lees hier meer over de modeontwerper.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.