Wordt Ajax het Bayern München van Nederland?

Het briljante seizoen van Ajax is niemand ontgaan. Landskampioen, bekerwinst en de halve finale van de Champions League. Maar de grootste winst werd gemaakt op de bankrekening. Alleen al aan de Champions League werd bijna 100 miljoen euro verdiend, om over de transfer van Frenkie de Jong en de naderende transfer van Matthijs de Ligt maar te zwijgen. Nu wil de Amsterdamse voetbalclub Steven Bergwijn overkopen van PSV en daarmee kan Ajax wel eens definitief het Bayern München van Nederland gaan worden.

Wordt Ajax het nieuwe Bayern München?

Bayern München wordt dit jaar voor de zevende keer op rij landskampioen. De club heeft bakken met geld en heeft de gewoonte de beste spelers van de Bundesliga op te kopen. Een goed voorbeeld is de transfer van wereldspits Robert Lewandowski, die in 2014 werd overgenomen van de grootste concurrent, Borussia Dortmund. Bayern München was de droomclub van Lewandowski, hij kon er meer verdienen en de kans om eens een Champions League te winnen was groter. Hetzelfde lijkt nu te gaan gebeuren met Steven Bergwijn.

Het eigen vermogen van Ajax wordt na dit seizoen geschat rond de 240 miljoen euro, ongekend veel voor een Nederlandse club. Dat biedt dus de mogelijkheid om spelers te kopen én om een arrogante positie in te nemen bij het verkopen van spelers. Daar komt bij dat het succes van het afgelopen seizoen werkt als een magneet. Vooral voetballers uit de Nederlandse competitie willen graag in Amsterdam spelen. Daarnaast kan Ajax een on-Nederlands hoog salaris bieden, waardoor spelers niet alleen sneller komen, maar ook sneller geneigd zijn om te blijven.

Steven Bergwijn naar Ajax

Vandaag kwam het bericht naar buiten dat PSV-speler Steven Bergwijn in contact is met de club waar hij als jeugdspeler regelmatig topscorer was. Mocht deze transfer er daadwerkelijk van komen, dan koopt Ajax de beste voetballer over van de enige échte concurrent. De geschatte transfersom voor Steven Bergwijn zou 40 miljoen euro zijn. De Amsterdamse voetbalclub zou dit nauwelijks voelen, PSV kan er niet zo heel veel mee. Het is dan ook de vraag of PSV akkoord gaat. Steven Bergwijn, die de jeugd op De Toekomst heeft doorlopen en bekend is met het spelsysteem van de Amsterdammers, staat zelf in ieder geval open voor een transfer, zo liet zijn zaakwaarnemer weten.

ajax, steven bergwijn, bayern münchen, transfer, nederlandse
Steven Bergwijn in 2009 in actie voor de D1 van Ajax (Foto: Ajax.nl)

De tendens dat Ajax de beste spelers uit de Nederlandse competitie opkoopt en zelfs spelers uit de Premier League aantrekt, is al wat langer bezig. Voor Hakim Ziyech, Daley Blind en Dušan Tadić werd voor Nederlandse begrippen de hoofdprijs betaald. Maar ook aankopen als Kik Pierie, Per Schuurs en Kjell Scherpen tonen aan dat Ajax werkt als een magneet. Al deze drie spelers ruilden de stevige positie bij hun club in voor een traject dat vermoedelijk begint bij Jong Ajax. Dat geeft aan wat Nederlandse voetballers ervoor over hebben om te spelen bij Ajax, dat overigens bezig is met een Netflix-documentaire.

Landskampioen 2019-2020 direct naar de Champions League

Naast een gevulde bankrekening heeft de Amsterdamse club natuurlijk meer gelijkenissen met Bayern München. Beide clubs zijn recordkampioen, wonnen meerdere Champions Leagues en Europacups en hebben oud-spelers die de club regeren. Maar of Ajax de grote slag gaat slaan ten opzichte van PSV, zal vooral afhangen van plaatsing voor de Champions League. Komend seizoen speelt Ajax twee voorronden en PSV drie. Maar de volgende landstitel is vooral beslissend. Door de Europese successen van de Amsterdammers, plaatst de Nederlandse landskampioen van het seizoen 2019-2020 zich namelijk direct voor het miljoenenbal. En met een goed beleid, dat je wel toe kunt vertrouwen aan Marc Overmars, kan het dan snel gaan. Of dit positief is voor de Nederlandse competitie, zal de tijd uitwijzen.

Update: een woordvoerder van PSV noemt de transfer van Steven Bergwijn naar PSV ‘onbespreekbaar‘, maar dat zegt tegenwoordig niet zoveel meer.

Reageer op artikel:
Wordt Ajax het Bayern München van Nederland?
Sluiten