Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Bioscopen lanceren Nederlandse oorlogsfilm met Harry Potter-ster

Bij fans van de betere oorlogsfilm staat De Slag om de Schelde al een tijdje in de agenda. De peperdure Nederlandse productie gooide eind vorig jaar hoge ogen bij recensenten, maar een bioscooprelease voor het grote publiek bleef helaas uit.

Door de pandemie moest de première meermaals worden uitgesteld. We hoopten nog op een release in april, maar ook toen moesten de bioscopen weer hun deuren dicht houden.

Bioscopen gaan weer open

Maar hé, afgelopen week kwam alsnog de opsteker waar we al zo lang op wachten. Op 5 juni mogen de Nederlandse bioscopen weer in beperkte vorm open.

Ja, je moet een tijdslot reserveren en de capaciteit is zeer beperkt, maar filmliefhebbers zijn allang blij dat ze weer een blockbuster op het witte doek kunnen bewonderen.

De Slag om de Schelde

Je raadt het al: ook De Slag om de Schelde komt dan uit, vier dagen later. Vanaf 9 juni is de ambitieuze oorlogsfilm van Nederlandse bodem eindelijk alsnog te zien, meer dan een half jaar na de originele releasedatum.

Ambitieus ja, want met een budget van 14.5 miljoen euro is het één van de duurste Nederlandse producties ooit. De film draait om de Slag om de Westerschelde, die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats vond.

De geallieerden en de Duiters kwamen tegenover elkaar te staan in het Zeeland van 1944, met een brute veldslag als gevolg. Er stond een hoop op het spel, want de Westerschelde was de enige grote toegangsweg richting Antwerpen. Een plaats die ook weer zeer belangrijk was, vanwege zijn havens.

Nederlandse oorlogsfilm met internationale cast

Regisseur Matthijs van Heijningen Jr. (The Thing) volgt drie personages. Een jonge, gestrande Engelse piloot, een NSB’er en een secretaresse van de burgemeester van Vlissingen, die niet schroomt om de Duitsers te helpen.

De eerste trailer maakte al indruk, en met een internationale cast met onder andere Harry Potter-acteur Tom Felton (Draco Malfoy) en Avatar-acteur Jamie Flatters liggen de verwachtingen al helemaal hoog. Op naar 9 juni! Vergeet dus niet bij je lokale bioscoop te checken hoe je moet reserveren.

Beste oorlogsfilm van dit jaar? Oscar-kansmaker over Auschwitz scoort

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.