Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 28 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen I.D. Buzz verliest het op één punt van Mercedes EQT

Mercedes-Benz heeft deze maand een nieuw elektrisch busje onthuld, waarmee het de strijd aangaat met de elektrische versie van het Volkswagen T1-busje, de I.D. Buzz. De grote vraag: wie van de twee zien we eerder op de weg?

De Mercedes EQT is het eerste busje in een reeks die opmerkelijke genoeg de T-klasse heet. Net als de I.D. Buzz een elektrische icoon in wording. Beide merken lieten onlangs meer los over de releasedatum.

Mercedes EQT

Eerst even een korte introductie. Zoals ook het geval is bij de equivalenten met verbrandingsmotor heeft het elektrische busje van Mercedes een strakkere en zakelijkere vormgeving dan de olijke Volskwagen. Hieronder zie je de EQT in vol ornaat.

mercedes eqt, elektrisch busje
(Afbeelding: Mercedes)

In het interieur van de Mercedes EQT zit overigens een extraatje dat je eerder zou verwachten in de Volkswagen I.D. Buzz. Onder een deksel van plexiglas ligt een elektrisch longboard. De rest van de ruimte wordt gevuld met zeven stoelen en interieuronderdelen die je vaker hebt gezien bij Mercedes.

De Volkswagen I.D. Buzz is futuristischer

Het interieur van de Volkswagen I.D. Buzz is een stuk geavanceerder. Zo zijn de stoelen volledig plat te klappen en kan er zelfs een tafeltje in het midden van het elektrische busje komen te staan.

Volkswagen I.D. Buzz, Mercedes EQT
De Volkswagen kan voor meer doeleinde gebruikt worden dan de Mercedes. (Afbeelding: Volkswagen)

Ook het inklapbare stuur is anders, door zijn vierkante vorm en het ontbreken van fysieke knoppen. Het infotainmentsysteem is, net als in een Tesla, enkel een groot scherm op de middenconsole.

Volkswagen I.D. Buzz, Mercedes EQT
(Afbeelding: Wheelsage)

Het exterieur is al een tijd lang bekend en grijpt terug naar de Volkswagen T1 uit de jaren 60. Het grote logo, de gesplitste carrosseriekleur en het grote Volkswagen-logo laat het hart van menig autoliefhebber sneller kloppen. Toch verliest hij het in eerste instantie van de Mercedes EQT.

Welk elektrisch busje zien we het eerst op de weg?

Mercedes heeft onthuld de EQT in 2022 te lanceren. Volkswagen daarentegen liet deze week in een interview met Automotive News weten het elektrische busje in ieder geval niet voor 2023 beschikbaar is. Toch biedt de I.D. Buzz uiteindelijk meer dan de EQT. De Volkswagen kan als MPV, camper, én bestelauto worden gebruikt.

(Afbeelding: Wheelsage)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.