Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit moderne auto-snufje blijkt gevaarlijker dan wiet en smartphones

Een touchscreen in je auto heeft meer invloed op je reactiesnelheid dan wiet of bellen met je smartphone. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse onderzoeksinstituut voor verkeersveiligheid TRL. Wat betreft de cannabis zit er wel een kanttekening bij.

De reactietijd van bestuurders die rijden onder invloed van cannabis is 21 procent langzamer dan die van nuchtere mensen. Bellen met je smartphone beïnvloedt je reactietijd met 46 procent en het bedienen van je touchscreen vertraagt je reactietijd met 57 (!) procent.

Touchscreen in auto versus wiet en smartphone

Natuurlijk is het niet zo dat de invloed van wiet meevalt. De reactietijd voor cannabis geldt immers voor lange duur. Dit terwijl je niet de hele rit naar werk of huis de touchscreen van je auto aanraakt.

Maar de invloed van je touchscreen op de reactietijd is dus behoorlijk groot. TRL concludeert dat een nieuw nummer op Spotify kiezen, terwijl je telefoon van Android Auto of Apple CarPlay gekoppeld is, de bestuurder afleidt en de reactietijd met 20 seconden vertraagt.

Liever een oude Volvo dan een Tesla

De 57 procent die in het onderzoek bovendrijft, komt exact overeen met het onderzoek van het Zweedse magazine Vi Bilägare. Uit die test blijkt dat je in een oude Volvo veel sneller klaar bent met een aantal taken dan in een BMW iX of Tesla Model 3.

Deelnemers moesten verschillende taken uitvoeren terwijl zij een snelheid van 110 kilometer per uur reden. Degenen in de Volvo legden de taken in gemiddeld 10 seconden af. De MG Marvel R had de omslachtigste bediening met een tijd van 44,9 seconden. Dit komt simpelweg door het ontbreken van fysieke knoppen. Ook de indeling van de menu’s bij de MG bleek niet logisch te zijn.

Wiet is een no-go voor of tijdens het rijden. Maar check los daarvan wel even deze wetenschappelijk aangetoonde gezondheidsvoordelen. De smartphone blijft op zijn beurt een maatschappij-ontwrichtend gedrocht. Met deze etiquette houd je de verderfelijke invloed enigszins beperkt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.