Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 15 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

7 gezondheidsvoordelen van wiet volgens de wetenschap

Roken is slecht. En blowen ook. Maar wiet heeft wel degelijk gezondheidsvoordelen. Gelukkig heb je tegenwoordig wietolie en verschillende soorten. Dit zijn de gezondheidsvoordelen van het wonderlijke plantje volgens wetenschappelijk onderzoek.

Cannabis vs. alcohol

Nederland telt ongeveer 8.500.000 drinkers. 1 miljoen van hen drinkt te veel, terwijl 89.000 mensen verslaafd zijn. Er zijn in Nederland zo’n 360.000 gebruikers van cannabis. Naar schatting zijn er rond de 30.000 mensen verslaafd aan wiet. Jaarlijks sterven 4.000 mensen als gevolg van ziekten door alcoholmisbruik en 0 (!) als gevolg van hasj en wiet, zo blijkt uit cijfers van Jellinek. Lees hier meer over de verschillen tussen alcohol en cannabis.

7 gezondheidsvoordelen van wiet volgens de wetenschap

Hieronder zeven gezondheidsvoordelen van wiet, op basis van wetenschappelijke onderzoeken. En dan hebben we nog niet eens meegenomen dat CBD-druppen zorgen voor een betere nachtrust. Bekijk vooral ook deze 20 minuten durende aflevering van de Netflix-documentaireserie Explained over de geschiedenis en toekomst van wiet.

THC vs CBD: What’s In Your Weed?

How do CBD and THC work differently? Two Stoned Guys Try To Explain The Respiratory System | STONED SCIENCE: https://youtu.be/Pz0g5VA3pF0 Listen To Our Podcast Sidenote! https://youtu.be/2YLeXwnOTtc Created by: Mitchell Moffit and Gregory Brown Written by: Greg Brown Illustrated by: Max Simmons Edited by: Sel Ghebrehiwot FOLLOW US!

1. Wiet zou Alzheimer vertragen

In 2006 is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de moleculaire link tussen marihuana en de ziekte van Alzheimer, dat gepubliceerd is door ACS Publications. Een bepaald enzym dat verantwoordelijk is voor de ziekte van Alzheimer, wordt geblokkeerd door bepaalde moleculen in wiet. Daarnaast voorkomt het plantje volgens het onderzoek dat klonten eiwit het leervermogen en geheugen remmen.

2. Wiet bestrijdt pijn

Niet voor niets krijgen patiënten met reumatoïde artritis, MS en migraine medicinale wiet of wietolie toegediend. Inmiddels is het wel eens een feit te noemen: wiet is een effectieve pijnbestrijder.

3. Cannabis helpt mensen met ADHD

‘Medical Marijuana: No Longer Just for Adults’, kopte The New York Times in 2009. Dat ging over een wetenschappelijk onderzoek dat aantoonde dat de symptomen van ADHD minder worden dankzij marihuana. Niet-psychoactieve cannabinoïden zouden kinderen ook kunnen helpen.

4. Marihuana kan verslavingen helpen voorkomen

Verslavingen aan opiaten, om precies te zijn. Zoals morfine en codeïne. ‘Minister’s daughter: Cannabis “a gift from God”‘, kopte CNN naar aanleiding van het betreffende onderzoek.

5. Wiet helpt bij een lage dosering tegen angsten

Voor mensen met angstaanvallen kan marihuana ook van pas komen, volgens dit onderzoek. Let wel: deze vlieger gaat alleen op bij lage doseringen.

6. Cannabis doodt volgens wetenschappelijk onderzoek kankercellen

Onder meer het gerenommeerde nieuwsblad Time schreef erover. Uit het onderzoek is gebleken dat wietgebruik kankercellen kan helpen doden en uitzaaiingen kan voorkomen. Engelse wetenschappers zijn er bovendien in geslaagd om met behulp van cannabisverbindingen kankercellen te doden bij patiënten die leden aan leukemie.

7. Wiet helpt bij de behandeling van neurologische aandoeningen en hersenschuddingen

Op CNNBS de NFL-organisatie als spreekt over de introductie van wiet bij de behandelingen van de vele hersenschuddingen in de sport. Uit dit onderzoek blijkt dan ook dat het unieke plantje helpt bij de behandeling van neurologische aandoeningen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.