Thomas Aalderink
Thomas Aalderink UFC 17 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Oliveira neemt na ongekende slooppartij UFC-titel over van Khabib

Drie jaar lang werd de lightweight divisie gedomineerd door de onverslaanbare Khabib Nurmagomedov. Nu is de Rus met pensioen en is het tijd voor een nieuwe UFC-kampioen om op te staan. Afgelopen weekend werd de felbegeerde riem weer afgestoft en klaargemaakt voor een nieuwe eigenaar. Een strijd die werd uitgevochten door Charles Oliveira en Michael Chandler.

In een bomvol Toyota Center in Texas stonden de nummer drie en vier van de ranglijst tegenover elkaar. Charles Oliveira is een bekende naam in de UFC. De Braziliaan maakte al in 2010 zijn debuut voor de grootste vechtsport organisatie ter wereld. Oliveira klom snel op en maakte vooral de laatste jaren duidelijk dat hij klaar is voor een titelgevecht. Voor zijn laatste nederlaag moeten we terug naar 2017. Paul Felder was toen te sterk, maar de acht gevechten die volgden, won hij allemaal.

Wie wordt de opvolger van Khabib Nurmagomedov?

Charles Oliveira heeft zijn sporen in de UFC wel verdiend. Dat kunnen we nog niet zeggen van Michael Chandler. De Amerikaan maakte pas begin dit jaar zijn debuut op het allerhoogste niveau. Toch is Chandler een grote naam in de MMA-wereld. Voorheen was hij namelijk actief binnen een andere organisatie: Bellator. Hier was hij een grote naam, pakte hij meerdere titels en is hij in het bezit van een aantal indrukwekkende records.

Die lijn wil Chandler doorzetten in de UFC en daar begon hij dit jaar mee door Dan Hooker in de eerste ronde knock-out te slaan. De lightweight-titel kwam daardoor direct in zicht, maar op de weg daar naartoe stond nog wel Charles Oliveira. Zoals gezegd is de Braziliaan een grote naam in de sport en heeft hij, gezien zijn staat van dienst, minimaal net zoveel recht op de titel.

Oliveira en Chandler maken er een spektakelstuk van

Alle ingrediënten voor een ongekende finale waren aanwezig, en de fans kregen ook precies waar ze op gehoopt hadden. De eerst ronde was een absolute achtbaanrit waarin de rollen meerdere malen werden omgedraaid. Chandler begon goed met een aantal rake stoten, maar kon niet voorkomen dat Oliveira hem op de grond kreeg. Ook daar leek de Amerikaan de beste positie te hebben, maar dat duurde niet lang.

Charles Oliveira is een uitstekende worstelaar en een expert als het gaat om submissies. Het duurde dan ook niet lang voordat de Braziliaan de boel overnam. Een vroeg einde leek aanstaande, maar ook Chandler is een begenadigd worstelaar. Terwijl het publiek “U.S.A.” schreeuwde wist de publiekslieveling te ontsnappen en het gevecht weer over te nemen.

UFC titelgevecht van topniveau

Staand deelde Chandler een aantal ongekende mokerslagen uit. Oliveira ging naar de grond en leek rijp voor de sloop. De scheidsrechter stond op het punt om er een einde aan te maken, maar de Braziliaan hield stand. Door zijn tegenstander naar de grond te trekken, overleefde hij de eerste ronde. Een ronde die werkelijk alle kanten op ging en absoluut titelgevecht-waardig was.

Bekijk het gehele gevecht hieronder terug (absoluut de moeite waard):

Het uitzinnige publiek kon niet wachten op nog veel meer van deze actie, maar dat kregen ze niet. De tweede ronde was iets meer dan vijf seconden oud toen Oliveira zijn linkervuist vol op de kin van Chandler ramde. De Amerikaan krabbelde nog wel op, maar was compleet van de kaart. Oliveira zag dat dit zijn kans was om er een einde aan te maken, en deed dat met overtuiging. Na een aantal mokerslagen kon de scheidsrechter niet anders dan ingrijpen.

Is Conor McGregor de volgende UFC-titelkandidaat?

Zo werd een uitzinnige Oliveira gekroond tot de nieuwe UFC lightweight titelhouder. Een titel die hem toekomt. Toch is het nog maar de vraag of hij daar net zo lang van kan genieten als zijn voorganger Khabib Nurmagomedov. Deze divisie zit namelijk vol met vechters die niet kunnen wachten om de Braziliaan te onttronen. Nummer twee Justin Gaethje lijkt klaar om te gaan, maar ook nummer één Dustin Poirier zal ongetwijfeld open staan voor een titelgevecht.

UFC-kampioen Usman imponeert met perfecte en keiharde knock-out

De Amerikaan moet het echter eerst nog opnemen tegen een voormalig-kampioen en titelkandidaat: Conor McGregor. De Ier wil ook niets liever dan de riem heroveren. Begin dit jaar verloor hij een onderlinge ontmoeting met Poirier. The Notorious wil snel wraak nemen en lijkt daar ook klaar voor. Conor McGregor oogt namelijk fitter en sterker dan ooit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.