Stijn Kuster
Stijn Kuster Crypto 16 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Cryptocurrencies uitgelegd: Bitcoin afsplitsingen Cash en SV

Er komen steeds meer cryptocurrencies bij, maar Bitcoin blijft met afstand de bekendste. Deze munt is zelfs zo groot dat hij is gaan splitsen. Inmiddels zijn er tal van afscheiding. Zo kennen we nu ook Cash en SV, maar wat zijn dit eigenlijk voor coins?

In de rubriek ‘Cryptocurrencies uitgelegd’ kijken we naar het ontstaan en de eigenschappen van verschillende cryptocurrencies. In het vierde deel kijken we naar twee afscheidingen van de Bitcoin: Cash en SV.

Bitcoin Cash (BCH)

BCH (inmiddels Bitcoin Cash ABC) is een afsplitsing van de normale Bitcoin (BTC). Eigenaren van Bitcoins voor de splitsing zijn automatisch eigenaar geworden van BCH. Deze kan een eigenaar opeisen in de blockchain van de munt. De afsplitsing vond plaats omdat de transactiekosten bij Bitcoin hoog zijn en het aantal coins zeer beperkt groeit. BCH moet deze problemen wegnemen.

Investeren of beleggen? 5 interessante opties voor je spaargeld

Door de blocken van de blockchain te vergroten van 1 naar 8 tot 32 MB kunnen er tot 25 keer meer transacties worden uitgevoerd per block. Hierdoor worden transacties sneller verwerkt en zijn de transactiekosten laag. Daarnaast heeft het wel gewoon de voordelen dat het decentraal en veilig is.

Satoshi Vision(BSV)

Toch was ook BCH niet goed genoeg voor sommigen en kwam er een afscheiding genaamd: Bitcoin SV. Sv staat voor Satoshi’s Vision (Satoshi Nakamoto is de schuilnaam van de uitvinder van Bitcoin). Met de komst van de nieuwe coin is de blockgrote opnieuw veranderd. De maximale blockgrote van SV was eerst 128 MB en moest later met een update 512 MB worden. Dit ging verkeerd en gebruikers ondervonden veel problemen.

Bitcoin en CO2: is de digitale munt echt zo vervuilend?

Inmiddels zijn de problemen opgelost, maar de rust bij SV is nog niet teruggekeerd. Zo is de coin van verschillende platformen geweerd wegens wangedrag met name tegen BTC en BCH. De coin heeft hierdoor zowel haters, als fanatieke fans.

Nadelen van deze Bitcoin afsplitsingen

Totaal zijn er maximaal 21 miljoen BSV’s en BCH’s te minen. Dit gebeurt evenals bij Bitcoin door middel van Proof of Work. De meningen zijn verdeeld over of (veel) grotere blocks echt een goed plan zijn. Hoewel transactiekosten naar beneden gaan en de snelheid van een betaling omhoog, stijgen de kosten voor een miner. Er is krachtigere apparatuur nodig, die duurder is en meer stroom verbruikt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.