Dennis Mons
Dennis Mons Stijl 30 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Alle Nike x Off White-sneakers van Virgil Abloh op één koffietafel

Helaas hebben we vorig jaar afscheid moeten nemen van designer Virgil Abloh. Niet alleen maakte hij fantastische designs voor Louis Vuitton, ook heeft hij iconische Nike-sneakers ontworpen. Het koffietafelboek Something’s Off gaat er dieper op in.

In een nieuw boek van uitgever Taschen, Something’s Off, is het fantastische traject te volgen van ontwerper Virgil Abloh. Hierin pakt hij het design van onder andere de Air Jordan 1’s en de Air Max 90 aan. Hij gaf de iconische sneakers een geheel eigen look. Abloh is helaas in 2021 op 41-jarige leeftijd ter ziele gegaan door kanker.

Diepe duik in de Nike-geschiedenis Virgil Abloh

Het boek van Taschen duikt in de geschiedenis van ontwerper Abloh en het kledingmerk. Zo stipt het niet alleen aan over hoe Off-Whites, een door hem werd ontworpen kledinglabel, tot leven is gekomen, maar gaat het ook in op hoe hij aan de slag is gegaan met beroemde Nike-designs.

Nike designer
Voor een scherp oog stoort meteen de ‘frickin’ swoosh die niet klopt. (Afbeelding: Taschen)

De hele creatie van de collectie wordt van kop tot kont besproken en getoond in het boek Something’s Off. En daar horen ook ‘ruzies’ bij van Virgil Abloh met de directie en designers van Nike. Hij had vaak kritiek op materialen en prototypes van de schoenen.

Nike
Abloh had wel flink wat op- en aanmerkingen over het uiteindelijk design. (Afbeelding: Taschen/Nike)

Something’s Off geeft een fantastische kijk in de keuken van de ontwikkeling van nieuwe sneakers. Virgil Abloh was bijvoorbeeld niet alleen bezig met de looks, maar richtte zich ook op hoe lang schoenen duurzaam waren. Het doel van sporten op Nike-schoenen stond bij hem hoog in het vaandel.

Sneakers als modestatement

Dat doet niets af aan het feit dat hij ook bezig was met de sneakercultuur. Voor hem was het ook een uitlaatklep. Sneakers zijn, zoals we weten, ook een modestatement. Het prachtige aan het boek van Taschen is het verloop van designs van zijn Jordans 1’s, Air Max 90’s en Air Force 1’s. Het gekibbel en alle eerste designs zijn terug te vinden in dit naslagwerk. Abloh was, en is, nog altijd een van de beste Nike-ontwerpers ooit.

Nike off-white Virgil Abloh
(afbeelding: Taschen)

“Nu dat ik er over nadenk, had de Jordan iconische, rustige kleuren”, stelde hij. “Het moet een representatie zijn van zowel die liefde als de intrige voor de sneakers.” Daarmee stipte hij zijn eigen principes van Off-White aan: “Als alles helemaal wit is, zou het ‘t verhaal niet goed vertellen.”

Het boek van Taschen over deze fantastische ontwerper is vanaf september te koop voor 60 euro.

Wil je sowieso nog azen op fantastische Nikes die betaalbaar zijn, dan moet je zeker deze schoenen in de gaten houden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.