Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 30 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Fijne 80’s films op Netflix in aanloop naar Stranger Things 4 (deel 2)

Het nieuwe seizoen van Stranger Things is massaal gebinged. We zijn nu in aanloop naar het tweede deel van het vierde seizoen dat 1 juli uitkomt. De serie zit vol 80’s nostalgie. Voor de jongere generatie een aantal heerlijke films en series uit de jaren tachtig, die je kan checken op Netflix om in de stemming te komen.

Los van het feit dat Netflix enorm veel nieuwe films, series en docu’s uitbrengt, is de streamingservice ook een schatkist aan oudere content. Dus mocht je enorm genieten van de jaren tachtig, dan zijn dit de films en series die je moet kijken.

80’s films op Netflix voor Stranger Things-fans

Je kan jezelf een oude knar noemen of gewoon sentiment hebben voor films en series uit het verleden, maar de 80’s blijven magisch. Wij hebben daarom een aantal films uit die tijd op een rij gezet die je kan checken op Netflix, in aanloop naar het tweede deel van het vierde seizoen van Stranger Things. Voor de een een schatkist aan nostalgie, voor de ander een vat vol heerlijke nieuwe content.

1. Scarface

Sinds bekend is dat de Coen Brothers een nieuwe versie van Scarface hebben geschreven, gaan de geruchten snel, zoals de naam van de hoofdrolspeler. Volgens Newsweek gaat Black Panther-ster Michael B. Jordan de rol van Tony Montana vertolken.

Het origineel op Netflix met Al Pacino blijft echter ongekend goed.

2. Stand by Me

IT en The Shining zijn wellicht de meest gekeken films die gebaseerd zijn op boeken van Stephen King. Maar Stand by Me van de Amerikaanse schrijver is het meest emotioneel. Het is een dramajeugdfilm uit 1986, geregisseerd door Rob Reiner en een verfilming van de novelle The Body van King.

Het gaat over een groep jonge vrienden dat op een lichaam stuit en ze moeten samen uitvogelen wat de beste stappen zijn na die ontdekking. Niet voor niets is er een referentie te zien in Stranger Things seizoen 3.

stranger things seizoen 4 deel 2, 80's films, jaren tachtig, netflix
(Afbeelding: Netflix / Manners)
Netflix Stand by Me
Geen gruwelijke Stephen King-horror, wel een fantastisch verhaal.

3. Ghostbusters

Deze film zou niet eens een introductie nodig moeten hebben. Vier mannen nemen het op tegen spoken en monsters in New York. Hoofdrollen worden vertolkt door Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis, Sigourney Weaver, Annie Potts, en Ernie Hudson. Natuurlijk gaat dat spokenjagen niet even soepel. Ze stuiten op flink wat demonen.

Saillant detail: er kwamen nog een tweede deel, een remake en een (soort van) derde deel aan. Alles was tegenvallend. Het origineel daarentegen is een meesterwerk. Ook nar deze film wordt gerefereerd in Stranger Things.

3. Blade Runner

Blade Runner is wellicht een van de beste sciencefiction-films ooit gemaakt. De film van regisseur Ridley Scott gaat over een politieagent (Rick Deckard, gespeeld door Harrison Ford) die jaagt op androïden in de ‘verre’ toekomst. Niet alleen komt hij erachter dat de ‘robots’ in staat zijn om emoties te voelen, hij twijfelt zelf of hij wellicht ook één van hen is. (Althans, zo valt het te interpreteren.)

Het vervolg Bladerunner 2049 is ook een aanrader, met Ryan Gosling in de hoofdrol, maar het origineel staat met kop en schouders bovenaan in veel sci-fi-toplijstjes.

Kleine waarschuwing: de eerste film, uit de 80’s, is traag. Ontzettend traag. Maar heb het geduld, en je bent een fantastische filmervaring rijker en dankzij Netflix kun je altijd op pauze drukken. Ga je nodig hebben. Kan je even plassen en alle informatie erwerken.

4. A Nightmare on Elmstreet

Hoewel er talloze vervolgen, spin-offs en zelfs een tv-serie zijn gemaakt over Freddy Krueger, is het eerste deel van A Nightmare on Elmstreet iconisch. Robert Englund speelt een kindermoordenaar die in een soort van hel belandt. Hierdoor kan hij je vermoorden in je dromen, dus niet in slaap vallen tijdens het kijken.

Fun fact: het is een van de eerste filmrollen van Johnny Depp ooit. Kan je mooi droppen als je zijn huis wil kopen.

5. Back to the Future

Ook dit duo behoeft eigenlijk geen introductie. Marty (gespeeld door legende Michael J. Fox) en Doc (gespeeld door die andere legende, Christopher Lloyd), vinden een manier om terug in het verleden te gaan. In vervolgdelen van Back to the Future gaan ze zelf nog verder terug en verder vooruit. Ook leuk.

Maar het is vooral de DeLorean-tijdmachine die de show steelt van beide heren. Heerlijke 80’s muziek, die ook terugkomt in Stranger Things.

Netflix DeLorean DMC12
(Afbeelding: Autovisie / Arno Lingerak) (Afbeelding: Autovisie / Arno Lingerak)

6. The Blue Lagoon

Een kiddo in de 80’s kreeg wel rode oortjes van The Blue Lagoon. Het gaat over Emmeline (Brooke Shields) en Richard (Christopher Atkins) die op een tropisch eiland stranden na een schipbreuk. Ze zijn hier in eerste instantie samen met de kok van het schip, Paddy. Hij drinkt te veel, en uiteindelijk verdrinkt hij wanneer hij stomdronken de zee ingaat, waardoor de kinderen zichzelf moeten zien te redden. Het tweetal is op elkaar aangewezen, waardoor er een romance ontstaat.

7. Peter Semetary

Last but not least is een heerlijke Stephen King-verfilming, Pet Semetary, waarbij je dode kat wellicht een rol kan spelen. Er is namelijk een plek in de buurt van een huis waar je jouw geliefde viervoeters beter niet kunt begraven. Ze komen ‘s nachts terug en maken je leven er niet makkelijker op. Een kateigenaar zou daar niet wakker van liggen, want dat is wat ze doen. Een hondeneigenaar of bijvoorbeeld cavia-eigenaar vast wel.

Absolute aanrader op Netflix.

Check ook deze 6 heerlijke Kate Bush-soundtracks in films en series, inclusief Stranger Things.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.