Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De volgende James Bond: koploper verslagen door nieuwkomer

Vanuit het niets houdt een nieuwkomer James Bond-fans flink bezig in Engeland: niet Aaron-Taylor Johnson, maar een ander jong megatalent staat nu bovenaan de lijstjes van wedkantoren.

Met het einde van No Time to Die nam Daniel Craig op explosieve wijze afscheid van zijn rol als James Bond. De Brit besloot nog één keer terug te keren als de geheim agent, ondanks hoe hels de opnames van Spectre waren. De reden? No Time to Die knoopte netjes alle losse eindjes van zijn arc als 007 aan elkaar. Een waardig einde voor vijftien jaar aan films.

Wie wordt de nieuwe James Bond?

Tijd voor een nieuw begin, dus. Oftewel: een nieuwe James Bond. De bookmakers, fans en zelfbenoemde experts zijn al sinds voor de première van Spectre bezig met die grote, zeer belangrijke vraag. Wie gaat Daniel Craig opvolgen? Zelfs kunstmatige intelligentie is ingezet om dichterbij een antwoord te komen. Het is en blijft immers 2023.

De wedkantoren publiceren regelmatig nieuwe overzichten met odds, op basis van op welke acteurs geld wordt ingezet. Ze geven een goed beeld van welke namen volgens het grote publiek op dat moment het meest geschikt zijn om de nieuwe James Bond te gaan worden. Het is allesbehalve wetenschappelijk, en franchisebaas Barbara Broccoli heeft al meermaals aangegeven dat ze voor een frisse, nieuwe richting wil gaan, maar dat weerhoudt er de bookmakers en fans er niet van om flink te speculeren.

Aaron-Taylor Johnson

De afgelopen maanden prijkte dezelfde naam bovenaan de lijstjes van wedkantoren: Aaron-Taylor Johnson. Niet zonder reden: de 32-jarige Bullet Train-ster werd door een even populair als berucht juicekanaal al uitgeroepen tot de nieuwe James Bond. Volgens het Instagram-account @deuxmoi is het slechts een kwestie van tijd voordat Broccoli en co. Johnson aan zullen kondigen als de opvolger van Daniel Craig.

Aaron Taylor-Johnson James Bond
Aaron Taylor-Johnson (rechts) in Bullet Train (Afbeelding: Sony Pictures)

Johnson, die altijd al wel ergens in de ranglijstjes te vinden was, schoot daarna in één keer naar de eerste plek. Sindsdien hebben we echter geen bevestiging van dat gerucht gekregen. Sterker nog: de castingbaas van de Bond-franchise benadrukte onlangs opnieuw tijdens een interview dat ze nog niet eens begonnen zijn met het castingproces. Net zoals Broccoli claimde ze dat er nog geen plannen zijn voor de volgende Bond.

Nieuwe koploper

Mede door dergelijke signalen is Aaron-Taylor Johnson nu van de troon gestoten. Niet door de voormalige nummer twee, maar door een complete nieuwkomer. De Britse media spreken van een ‘huge shake-up’. Niemand minder dan Paapa Essiedu heeft nu odds van 2-1 om de nieuwe James Bond te gaan worden. De eveneens 32-jarige acteur is flink carrière aan het maken, ook buiten Engeland. Zo kun je hem onder andere kennen van Gangs of London, of van de hit I May Destroy You. Daarnaast zal hij aankomende zomer te zien zijn in het nieuwe seizoen van Black Mirror.

“De naam zou wel eens Eddiedu kunnen zijn… Paapa Essiedu, als de laatste odds kloppen. Het is verreweg de grootste Bond-verschuiving van het jaar,” aldus Alex Apati van Ladbrokes. Aaron-Taylor-Johnson staat nu samen met James Norton op de tweede plek, met 3-1. Daarna komen Henry Cavill (4-1), Tom Hardy (7-1), Regé-Jean Page (9-1) en Richard Madden (10-1). Al heeft Madden met het matig ontvangen Citadel nu al zijn eigen mega-spionagefranchise…

paapa essiedu gangs of london James Bond
Paapa Essiedu in Gangs of London (Afbeelding: ITV)

De nieuwe rangschikking

De complete rangschikking van dit moment kun je hieronder checken. We benadrukken het nog maar even: vergeet niet dat dit soort lijstjes eerder vermakelijk tijdverdrijf zijn dan een serieuze indicatie van wie de volgende Bond kan gaan worden. Tot Broccoli en co. meer loslaten zijn ze echter het enige waar we op af kunnen gaan. En ach, baat het niet, dan schaadt het niet, toch? Scrol ook vooral even verder voor een stukje Shakespeare van Paapa Essiedu, die met zijn klassieke scholing flinke acting chops ten tonele brengt.

  1. Paapa Essiedu (2-1)
  2. Aaron-Taylor-Johnson (3-1)
  3. James Norton (3-1)
  4. Henry Cavill (4-1)
  5. Tom Hardy (7-1)
  6. Richard Madden (8-1)
  7. Regé-Jean Page (8-1)
  8. Jack Lowden (10-1)
  9. Idris Elba (14-1)
  10. Sope Dirisu (16-1)

Ladbrokes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.