Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Kunstmatige inteligentie selecteert de nieuwe James Bond

Is kunstmatige intelligentie zelfs het antwoord op de vraag wie de nieuwe James Bond moet gaan worden? Een gamestudio besloot de proef op de som te nemen, met opvallend herkenbare resultaten.

Wedkantoren en zelfbenoemde experts speculeren al sinds de aankondiging van No Time to Die over één ding: wie gaat Daniel Craig opvolgen als James Bond? De geruchtenmolen draait al vier jaar op volle toeren. Sterker nog, als we een Frans juicekanaal moeten geloven, hebben de producenten achter de filmfranchise al hun nieuwe 007 gevonden.

Wie wordt de nieuwe James Bond?

Ook Kingsman-ster Taron Egerton is er van overtuigd dat de zoektocht al is afgerond. Toch blijkt niets minder waar, als we franchisebaas Barbara Broccoli en castingbaas Debbie McWilliams moeten geloven. Sterker nog: beide Bond-veteranen beweren dat ze nog niet eens zijn begonnen met zoeken! Oftewel: de bookmakers zijn toplijstjes aan het publiceren voor een race die nog niet eens bestaat. Puur, onzinnig vermaak.

Maar wat nou als we Broccoli en co. helemaal niet nodig hebben? Anno 2023 wordt overal kunstmatige intelligentie op losgelaten. Gimmicky? Zeker, vrijwel altijd, maar het levert intrigerende resultaten op. Zo bedacht GPT-4 onlangs nog een miljoenenbedrijf en maakten we eerder dit jaar zelfs kennis met het menselijke uiterlijk van de AI.

Kunstmatige intelligentie geeft antwoord

Ook de zes decennia oude wereld van James Bond ontkomt niet aan de hype. Videogame-ontwikkelaar Unwind Media heeft de zoektocht naar de opvolger van Daniel Craig aangegrepen voor een slimme marketingstunt. Het bedrijf heeft een kunstmatige intelligentie genaamd DeepDream AI gebruikt om een portret van de perfecte James Bond te genereren.

Hoe geavanceerd hun proces precies eruit zag is helaas niet bekend, maar wel laat de studio los dat ze zich gebaseerd hebben op eisen die Barbara Broccoli eerder in de media verklapte: de nieuwe Bond moet een Britse man van onder de veertig worden, en moet minstens 1.78 meter lang zijn. De eng realistisch ogende man die de kunstmatige intelligentie vervolgens genereerde, lijkt opvallend erg op… Aaron Taylor-Johnson. Precies: de 32-jarige acteur die ook de favoriet is bij de wedkantoren. Anderen zien er Outlander-ster Sam Heughan in.

AI kunstmatige intelligentie perfecte James Bond
De AI-James Bond (links) en Aaron-Taylor Johnson (Afbeeldingen: Unwind Media, Sony Pictures)

Het bedrijf liet ook kunstmatige intelligentie de perfecte nieuwe Bond-girl genereren. Daarvoor lieten ze de AI een ‘Britse vrouw halverwege de twintig van 1.70 meter’ genereren. Ook hier heeft het resultaat opvallend veel weg van een echte actrice: Charlotte Kirk (Ocean’s 8), die wellicht dus niet geheel ontoevallig ook al een favoriet is van wedkantoren.

AI kunstmatige intelligentie perfecte James Bond
AI-Bondgirl (links) en Charlotte Kirk (Afbeeldingen: Unwind Media, Fourth Culture Films)

Vage gimmick

Helaas weten we dus vrijwel niks over het proces van Unwind Media. Had de AI toegang tot het internet, en daarmee tot de honderden artikelen waarin Aaron Taylor-Johnson al als de nieuwe 007 genoemd werd? Of is dit puur toeval? Het moge duidelijk zijn dat we hier niet met een wetenschappelijk of zelfs maar enigszins serieus experiment te maken hebben. Pure entertainment, slimme marketing. Een zoethoudertje. Ja, opnieuw, een gimmick.

Daily Mail

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.