Alrik de Jong
Alrik de Jong Design 10 feb 2023
Leestijd: 1 minuut

ChatGPT onthult zichzelf als menselijke robot middels zijn AI-broer

De explosie van kunstmatige intelligentie in tekst en beeld van de laatste tijd komt samen. ChatGPT heeft zichzelf onthuld in menselijke vorm middels Dall-E, tevens een AI-tool van moederbedrijf OpenAI.

Levende robots kunnen zich inmiddels voortplanten, zij het vooralsnog in minuscule vorm. Gooi daar deze duistere voorspelling van de Neuralink-oprichter bij op, en je gedachten gaan al snel naar een dystopische wereld. Kunstmatige intelligentie die robots gaan voortstuwen in een donker toekomstbeeld, is de laatste maanden voor leken beeldend geworden middels de tools van onder meer OpenAI.

Nou is ChatGPT op zichzelf niet zo heel baanbrekend. Het is vooralsnog een heel slimme chatbot, die ook complete verhalen kan schrijven. Programmeurs kunnen er al veel meer mee. Qua beeld is er Dall-E, en buiten OpenAI om ook Midjourney. Deze tools – die niet bestaande foto’s, kunstwerken, foto’s en personen kunnen genereren – laten zien dat kunstmatige intelligentie een wel heel accuraat beeld heeft van de mens en zijn gedragingen.

ChatGPT door de AI van Dall-E en Midjourney

De grote vraag: hoe ziet ChatGPT er als mens uit volgens Dall-E, onderdeel van hetzelfde moederbedrijf OpenAI? Of met een beetje fantasie: hoe ziet een alwetende robot van de toekomst eruit? Eerst het antwoord van zijn AI-broer.

Best nog robotachtig, en niet helemaal scherp. Dezelfde vraag is ook gesteld aan Midjourney, een veel geavanceerdere AI-tool dan Dall-E, die tevens in opdracht beelden genereert. Hieruit komen verschillende renders, die al wat meer doen denken aan de menselijke robots uit de serie Westworld.

Natuurlijk is dit allemaal nog spielerei, maar de gedachte dat kunstmatige intelligentie zichzelf nu al vorm geeft, biedt stof tot peinzen en fantaseren. Eerder vroegen we AI-bot ChatGPT advies over beleggen. Dat begon wijs, maar we eindigden 10.000 euro lichter.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.