Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 7 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

HBO cancelt een van zijn beste series net voor het laatste seizoen

Er zal geen einde komen aan het verhaal van Westworld. HBO laat weten dat de serie geen vervolg krijgt op het vierde en dus laatste seizoen dat eind augustus van dit jaar op de buis kwam.

De tegenvallende kijkcijfers zijn al sinds het derde seizoen in een neerwaartse spiraal beland en wieberen Westworld. Toch komt de aankondiging als een klap in het gezicht voor fans die voor altijd op hun honger zullen blijven zitten nu duidelijk wordt dat de cliffhanger van het vierde seizoen het open einde van de serie blijkt te zijn.

Maar om heel eerlijk te zijn heeft Westworld nooit meer de culturele hoogtes bereikt van 2016, toen de knallende ontknoping van het debuutseizoen over ieders tongen ging.

Misschien geen slecht idee om Anthony Hopkins voor een volgend project wat langer aan boord te houden? De annulering is in ieder geval een teleurstellend einde voor de ooit veelbelovende hitserie van HBO.

Westworld: kroniek van een aangekondigde annulering

Eerst was het de bedoeling van HBO om in zes seizoenen het dystopische verhaal uit de doeken te doen over de pretpark-robots die de wereld overnemen. Maar nog voor de uitzending van het vierde seizoen in augustus maakte het bedrijf bekend dat er hierna nog maar één zou volgen. Nu krijgt Westworld alsnog een extra-vroegtijdig nekschot, aangezien de lage kijkcijfers afgelopen zomer het gigantische budget van 160 miljoen dollar per seizoen niet langer rechtvaardigen. Desondanks is er nog een reden.

westworld, hbo
(Afbeelding, HBO)

Zoals de trouwe lezers van Manners al zullen weten, heeft Warner Bros. Discovery onlangs HBO overgenomen. En dat heeft niet alleen gevolgen voor die ‘levenslange korting’ op je HBO Max-abonnement. Het nieuwe moederbedrijf van de streamgigant heeft al een heel aantal dure projecten zonder pardon geschrapt, waaronder het net niet afgewerkte Batgirl. Ondanks dat er met geld naar gegooid is en de film bijna naar de bioscopen verstuurd kon worden, mag het filmrolletje over de DC-superheldin de vuilnisbak in. En ook dat lot is Westworld helaas beschoren.

Hopelijk zal HBO Max de cultfilm waarop Westworld gebaseerd is (met olympisch marathonroker Yul Brynner!) binnenkort op het streamingplatform plaatsen. Al is het maar als zoethoudertje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.