Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Transformatie HBO Max komt eerder dan verwacht

HBO Max en Discovery+ gaan nog eerder samengevoegd worden dan gepland. Ook is er hoop voor fans van Harry Potter.

De kersverse CEO van Warner Bros. Discovery houdt de gemoederen flink bezig in Hollywood. Van het schrappen van tig cartoons, een medium waar hij niet in gelooft, tot het last-minute verdwijn-act van Batgirl: David Zaslav is meedogenloos.

Discovery+ en HBO Max gaan samen

Zo staat hij ook bekend: als de man die naar de cijfertjes kijkt. Scoren met goedkope content, in plaats van risico nemen. Dit is de man die ervoor zorgde dat kanalen als Discovery en The History Channel de goedkope meuk uit gingen zenden die je er nu vindt.

Nu is de 62-jarige mediamagnaat dus de baas van het samengevoegde Warner Bros. Discovery. Daarmee heeft hij twee grote streamingdiensten onder zijn bewind: Discovery+ en HBO Max. Afgelopen augustus maakte Zaslav al zijn plannen bekend om beide diensten samen te laten smelten.

Het verschil in aanbod kan bijna niet groter zijn. HBO Max heeft grote filmfranchises en prestigeseries, Discovery+ zit tjokvol met interieurprogramma’s en TLC-achtige content. Breng dat samen en je hebt een uniek en gevarieerd aanbod waar een Netflix bijvoorbeeld amper tegenop gewassen is. Op papier, althans.

HBO Max David Zaslav
President en CEO van Warner Bros. Discovery David Zaslav (Afbeelding: ANGELA WEISS / AFP)

Van de zomer naar de lente

De nieuwe resulterende streamingdienst stond al op de planning voor de zomer van 2023. Je kunt nu echter opnieuw je agenda erbij gaan pakken, want David Zaslav heeft tegenover aandeelhouders bekendgemaakt dat HBO Max en Discovery Plus al in de lente van 2023 samengevoegd gaan worden. De beste man is erg tevreden met de vooruitgang die in de afgelopen maanden is geboekt.

Ook interne presentaties van Warner Bros. Discovery wijzen erop dat het publiek van beide diensten enorm verschilt. Zaslav is echter zekerder dan ooit van zijn zaak. Dat komt door één populair Discovery+-programma: Fixer Upper.

In dat razend populaire programma knapt een koppel huizen op. Een bekend recept, en iets wat je typisch op Discovery-achtige kanalen tegen zult komen, niet op HBO Max. Als experiment heeft het bedrijf echter een special van Fixer Upper in Amerika op precies die streamingdienst gezet. Het resultaat? De show schoot meteen de top vijf best bekeken programma’s in.

Daarmee ziet de grote baas zijn theorie bevestigd: een gecombineerde app zal succesvoller zijn, meer abonnees opleveren en voorkomen dat huidige abonnees vertrekken. Ook zegt Zaslav te hopen dat de nieuwe app tot een significante stijging in advertentie-inkomsten zal leiden. Ja, HBO Max Discovery, of hoe de nieuwe dienst ook zal gaan heten, gaat Netflix achterna.

7 grote scifi-films die je vanaf nu op HBO Max kunt streamen

Kwaliteit en Harry Potter

Is er dan ook goed nieuws? Soort van. Ondanks zijn reputatie claimt de grote baas dat het plan is om meer geld uit te geven aan nieuwe content voor de nieuwe streamingdienst. Daarbij “gaat het niet langer om kwantiteit, maar om kwaliteit.”

Dan heeft hij het waarschijnlijk over investeringen in bestaande megafranchises. Sterker nog, daarover zei het het volgende tegenover aandeelhouders:

“We gaan ons concentreren op franchises”, aldus Zaslav. “We hebben al 13 jaar geen Superman-film gehad. We hebben al 15 jaar geen Harry Potter meer gedaan.” De ondernemer wil meer Harry Potter-films, “als we wat kunnen doen met J.K Rowling in de toekomst.”

En de levenslange korting dan?

De grote olifant in de kamer blijft de levenslange korting die veel huidige abonnees van HBO Max hebben gekregen. De belofte was dat als je een abonnement in de eerste maand zou nemen, dat je voor altijd vijftig procent korting zou krijgen.

Je kunt het smoesje van Warner Bros Discovery al zien aankomen: in april wordt een nieuwe dienst gelanceerd, HBO Max bestaat niet meer, dus zeg maar dag tegen je korting. Als iemand van zo’n loophole gebruik zou maken, dan is het de gewiekste Zaslav wel. Voorlopig blijft het prijskaartje en dergelijke potentiële gevolgen echter nog een groot mysterie.

THRThe Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.