Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 10 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

6 vreemde banen in het Witte Huis die verrassend goed betalen

Je zou het bijna vergeten, maar niet iedereen die in het Witte Huis werkt, is een politicus. Sterker nog, er zit een hele organisatie achter dit iconische gebouw, waar honderden mensen werken. Van de chef-cadeau tot schoonmakers, met de meest opvallende banen pak je hier een goed salaris.

Een overzicht van zes banen waar je bij het Witte Huis waarschijnlijk niet snel aan denkt. En gewoon, omdat we nieuwsgierig zijn, hoeveel salaris zij verdienen op jaarbasis.

Ongewone en banen in het Witte Huis met een goed salaris

Op dit moment werken ze voor Joe Biden, maar Donald Trump hangt als het zwaard van Damocles boven hun hoofd. Dan is het toch even een net iets andere sfeer, dunkt ons.

1. Chief Calligrapher

Er zijn twee kalligrafen in dienst bij het Witte Huis met salarissen van 84.400 dollar en 102.000 dollar per jaar. Dat niet alleen: ze hebben ook nog eens een baas: de Chief Calligrapher. Die kan op een jaarsalaris van 109.200 dollar rekenen.

Voor dat salaris ben je overigens niet alleen bezig met handgeschreven tekst in sierschrift produceren. Als Chief Calligrapher ben je verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van zowel sociale als officiële documenten van het Witte Huis.

2. Director of Comment Line

Als Average Joe kun je het Witte Huis gewoon bellen. Degene die verantwoordelijk is voor het goed afhandelen van al die telefoontjes is de Director of Comment Line. Voor het salaris van 71.900 dollar zal hij – of zijn personeel – de nodige klachten moeten aanhoren, maar het feit dat je het Witte Huis gewoon kan bellen is erg belangrijk in Amerika. De stem van de kiezers moet namelijk gehoord worden.

3. Director of the Presidential Gift Office

Stel je even voor: iemand vraagt aan jou wat je eigenlijk doet voor werk. “Nou”, zeg je. “Ik houd bij welke cadeaus de president allemaal krijgt.” Niet een van de banen waarbij je denkt bij je beroepskeuzetest. Als Director of the Presidential Gift Office is dat namelijk je voornaamste bezigheid. De president krijgt veel cadeaus, maar wat veel mensen niet weten is dat deze niet van de president zijn, tenzij hij ze na zijn ambtsperiode voor de marktwaarde koopt.

Doet hij dat niet? Dan verdwijnen de spullen in de National Archives. Aan jou de belangrijke taak om bij te houden welke cadeaus zijn gekocht en welke niet. Daar verdien je dan 58.200 dollar mee.

4. Patissier

Het Witte Huis heeft een hele keuken crew die staatsdiners en privé-evenementen verzorgd. Deze crew is zo uitgebreid, dat er zelfs een patissier in het Witte Huis werkt. Maar nog opvallender is het feit dat de patissier ook een side gig heeft als imker. Eerst was dit een aparte positie, maar tja, het is crisis.

Hoeveel de patissier precies verdient, staat gek genoeg niet op de website van het Witte Huis vermeldt, maar volgens het Amerikaanse Ministerie van Arbeid verdient een patissier in de Verenigde Staten gemiddeld 52.160 dollar per jaar. Tel daar dus gerust iets bij op.

5. Stenograaf

Als president moet elk woord dat er uit je mond komt, worden opgeschreven. Daarom heeft het Witte Huis een heel team aan stenografen in dienst. De stenografen die de president overal heen moeten volgen verdienen een salaris van 58.200 dollar per jaar. Het afdelingshoofd boert een stuk beter met een jaarsalaris van 98.900 dollar.

6. Schoonmaker

Als schoonmaker verdien je in het Witte Huis tussen de 30.846 en 40.894 dollar per jaar. Een ervaren rot verdient daar dus meer dan Jan Modaal in Nederland.

Check ook de zeven gewone beroepen met de grootste kans om miljonair te worden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.