Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Perfecte kandidaat voor James Bond verovert wedkantoren

De wedkantoren hebben een nieuwe favoriet voor de rol van James Bond: Dan Stevens. Tussen te oude of te jonge publieksfavorieten valt hij meteen op als reële kanshebber.

Binnenkort is Daniel Craig te zien in zijn eerste ‘post-Bond’-film. Vanaf 23 december is Glass Onion: A Knives Out Mystery op Netflix te streamen. Met een recente wodka-reclame maakte de acteur al duidelijk dat hij het 007-imago achter zich heeft gelaten.

De nieuwe (oude) James Bond

De Bond-trein dendert echter gewoon door. Amazon heeft niet voor niks miljarden gestoken in de studio achter de franchise. De grote vraag is niet of, maar wanneer de volgende film in de langlopende reeks uit zal komen. Producente Barbara Broccoli heeft in ieder geval al duidelijk gemaakt dat we geen herhaling van zetten hoeven te verwachten: “Echt, Bond wordt opnieuw uitgevonden. En dat kost tijd.”

Maar wie gaat de nieuwe James Bond spelen? Bookmakers houden zich ondertussen al jaren bezig met die levensvraag. Gelukkig hebben we ondertussen al wat meer hints uit het officiële Bond-kamp gekregen. Producent Michael G. Wilson verklapte onlangs nog dat de nieuwe Bond niet gespeeld zal worden door “een jonge acteur”. Geen Tom Holland dus, zoals sommigen hoopten.

“We hebben in het verleden wel geprobeerd naar jongere mensen te kijken”, aldus Wilson. “Maar als we dat visualiseren, komen we erachter dat het niet werkt. Vergeet niet dat James Bond al een veteraan is.” Fair enough.

Wedkantoren nomineren Dan Stevens

Met al die hints en nieuwtjes zitten de wedkantoren ook niet stil. De rangschikking met favorieten voor de megarol is flink aan het verschuiven. Henry Cavill, Tom Hardy en Idris Elba zijn al jaren in de hoogste regionen te vinden, maar de afgelopen weken bestormde een nieuw gezicht de top vijf.

Dan hebben we het over Dan Stevens. Dat blijkt uit een analyse van website VegasInsiders, waar de data van verschillende bookmakers wordt verzameld. De Downton Abbey-acteur is bij de wedkantoren flink in populariteit aan het stijgen.

Nieuwe James Bond Dan Stevens
Dan Stevens in Legion (Afbeelding: Disney)

Alles past

Stevens kun je tevens kennen van Legion, Beauty and the Beast of het ondergewaardeerde The Guest. De beste man is Brits, dat scheelt weer, en met zijn veertig jaar lijkt hij in de sweet spot te zitten, al helemaal na de opmerkingen van 007-producent Michael G. Wilson.

Waar het eigenlijk net te lat is voor acteurs als Idris Elba, kan Stevens nog vele jaren rondrennen als geheim agent. Niet geheel onbelangrijk voor een langlopende franchise. Volgens Ladbrokes, dat de acteur odds van 8/1 geeft, “was het zijn rol in de thriller The Guest uit 2014 die voor het eerst de discussies op gang bracht”.

Daarin speelde Stevens een Amerikaanse soldaat die een familie bezoekt, en de vriend van hun in Afghanistan gesneuvelde zoon beweert te zijn. Bond of niet: de thriller is een ondergewaardeerde aanrader.

Nieuwe James Bond Dan Stevens
Dan Stevens in The Guest (Afbeelding: Picturehouse)

De nieuwe topfavorieten

Maar goed, terug naar James Bond. Met de genoteerde kansen van Stevens staat hij gelijk met Eternals-acteur Richard Madden. Zij moeten vier kanshebbers boven zich dulden: Henry Cavill en Regé-Jean Page (3/1), James Norton (9/2) en Tom Hardy (6/1). Geen slecht rijtje om in te staan.

Ach, uiteindelijk blijven het wedkantoren, geen wetenschap. Barbara Broccoli en co. zullen zich niks aantrekken van dergelijke ranglijstjes, en hun eigen visie voor de toekomst van James Bond volgen. Al kun je er niet omheen dat Stevens aan wel érg veel criteria voldoet. Van zijn uiterlijk en ervaring tot zijn leeftijd. He ticks all the boxes. Wordt vervolgd!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.