Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe Squid Game-serie op Netflix is alles waar je niet op hoopte

Squid Game is eindelijk terug, met de reality-serie The Challenge. De reviews zijn genadeloos.

Squid Game was de grote verrassing van de pandemie. Althans, wat streaming-hits betreft. De Zuid-Koreaanse serie schotelde ons vanuit het niets een morbide verhaal voor dat iedereen wilde ervaren.

Netflix presenteert Squid Game: The Challenge

Uiteraard gaat Netflix dat succes verder uitmelken. Een tweede seizoen is al aangekondigd, maar laat nog even op zich wachten. Toch is er nu al een nieuwe Squid Game op de streamingdienst te zien: The Challenge.

De normale show is reuze spannend omdat kandidaten dood gaan als ze de challenges niet halen. Maar ja, het is fictie, het zijn acteurs. Wat nou als je de uitdagingen van de Original echt maakt?

Dat is wat The Challenge doet: echte kandidaten Squid Game-opdrachten laten uitvoeren. Reality-televisie dus. Met een grote prijs: 4,37 miljoen euro.

Controverse

Alleen al de aankondiging van het project leverde een hoop controverse op. Ten eerste omdat überhaupt het bestaan van The Challenge volgens Twitteraars zou bewijzen dat Netflix de boodschap van zijn eigen serie niet begrepen zou hebben.

Maar vooral ook doordat de opnames van de show allesbehalve probleemloos zijn verlopen. Deelnemers klaagden over “inhumane omstandigheden“. Tijdens de ondertussen iconische ‘Red Light Green Light’-challenge zouden meerdere deelnemers al medische hulp nodig gehad hebben. Waarmee de reality-versie van Squid Game ironisch genoeg des te meer op het origineel lijkt.

Afijn. Squid Game: The Challenge is nu op Netflix te streamen, na maanden aan marketinggeweld, ophef en online hype. Is de nieuwe Original het streamen waard, of hebben we hier met slappe uitmelkerij te maken?

Slagveld op Rotten Tomatoes

Je hebt maar één blik op Rotten Tomatoes nodig om te concluderen dat The Challenge geen hoogvlieger wordt. De scores daar zijn vernietigend: na 22 recensies van critici heeft de Netflix Original een matige 41 procent als score. Dus: slechts 41 procent van de reviews was positief.

Normaal kun je dan nog concluderen dat het om zure recensenten gaat die niet slap vermaak kunnen waarderen, maar de publieksscore is zelfs nog lager uitgepakt: 26 procent. Ouch.

Squid Game: The Challenge reviews Netflix Rotten Tomatoes
Squid Game: The Challenge reviews Netflix Rotten Tomatoes (Afbeelding: Netflix)

De vernietigendste overeenkomst tussen de meeste recensies van critici is dat de serie simpelweg niet boeiend is. “Het vervolg van The Squid Game wordt volgend jaar verwacht. Gelukkig maar, want de echte uitdaging van het kijken naar 456 Machiavellis die roddelen in een vliegtuighangar is om er iets om te geven,” concludeert de London Evening Standard.

‘Cynische, deprimerende puinhoop’

Ook Consequence is duidelijk: “Het bestaan van de show is een schokkende misstap die alleen logisch is als de producenten die betrokken waren bij het maken van The Challenge zich totaal niet bewust waren van wat Squid Game de serie probeerde te zeggen.”

“Je kunt Squid Game beter nog een keer kijken dan naar de cynische, deprimerende puinhoop die Squid Game: The Challenge is”, aldus Decider. Dan nog USA Today: “Niemand heeft hierom gevraagd. Niemand wilde dit. En toch, hier is het.” Tja.

Ook op IMDb wordt de Netflix Original de grond in geboord, met een score van 3,9 na meer dan duizend beoordelingen van het publiek. Oftewel: kennelijk is echt niemand over Squid Game: The Challenge te spreken.

En de toekomst dan?

De meest recente data is nog niet binnen, maar de reality-serie zal ongetwijfeld de toplijsten van Netflix zelf bestormen. Op de lange termijn kan het echter alsnog niet anders dan dat de streamer met dit soort slappe uitmelkerij zijn gouden franchise eerder devalueert dan uitbreidt.

Hopelijk kan het tweede seizoen van Squid Game het tij weer keren. In dit artikel zetten we alles wat we tot nu toe daarover weten op een rijtje.

Squid Game: The Challenge reviews Netflix Rotten Tomatoes
(Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.