Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix scoort recordaantal Oscar-nominaties (en dit zijn de beste films)

Het was eigenlijk de bedoeling dat we nu al de Oscars-ceremonie van dit jaar achter de rug zouden hebben. Vanwege de pandemie is het evenement uitgesteld tot 26 april. De jury heeft de nominaties nu officieel bekendgemaakt. Tijd om de balans op te maken: wie maken er dit jaar kans om de felbegeerde gouden beeldjes in de wacht te slepen? Door de kop van dit artikel weet je het antwoord al: vooral Netflix!

De streamingdienst heeft zijn eigen record gebroken met maar liefst 35 Oscar-nominaties. Ter vergelijking: we vonden 24 nomaties in 2020 en 15 nominaties in 2019 al indrukwekkend. Toen scoorde de streamingdienst vooral door respectievelijk Martin Scorsese’s The Irishman en Roma.

Netflix pakt historische score

Her had niet veel gescheeld of Netflix had een historisch record gebroken. United Artists scoorde in 1941 45 nominaties en Harvey Weinsteins Miramax sleepte in 2003 40 nominaties in de wacht. Maar Miramax kreeg negen van die nominaties dankzij The Hours, een film die de studio enkel co-produceerde. Als je die er vanaf trekt, iets waar wat voor te zeggen valt, dan heeft Netflix het hoogste aantal Oscar-nominaties voor een studio sinds 1941.

Nu al een historische prestatie dus, ongeacht hoeveel van de beeldjes Netflix daadwerkelijk op 26 april weet te verzilveren. De streamingdienst heeft het hoge aantal nomaties aan een aardig aantal films te danken. Mank is topscoorder met 10 nominaties, The Trial of Chicago weet er zes te scoren en Ma Rainey’s Black Bottom vijf. Vooral van die laatste film wordt veel verwacht: het laatste optreden van Chadwick Boseman werd onlangs al bekroond met een Golden Globe.

Eindelijk de Oscar der Oscars?

Verder is Netflix in de race met Hillbilly Elegy (twee nomaties) en verder waren de volgende films goed voor één Oscar-nominatie: Crip Camp, Da 5 Bloods, Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, The Life Ahead, The Midnight Sky, My Octopus Teacher, Over the Moon, Pieces of a Woman, A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon, The White Tiger en de korte films A Song for Latasha en If Anything Happens I Love You.

Gaat Netflix dit jaar dan eindelijk de Oscar der Oscars winnen? De streamingdienst heeft nog geen Best Picture-beeldje in de vitrinekast staan. Het bedrijf kan in ieder geval nu al tevreden zijn, want Netflix heeft met dit hoge aantal nomaties zowel alle andere streamingdiensten als traditionele studio’s afgetroefd. Al zorgt de pandemie er natuurlijk voor dat het speelveld er compleet anders uit ziet en is daarmee de vergelijking ietwat krom.

Check hieronder de top 11 van studio’s met de meeste nominaties voor dit jaar. Op naar 26 april! In de tussentijd raden we je aan de grote winnaar van vorig jaar nog eens te checken.

Dit betaalt YouTube jou als je miljoen views op een video hebt

Studio Aantal nominaties
Netflix 35
Amazon 12
Walt Disney 8
Warner Bros. 8
Focus Features 7
A24 6
Searchlight 6
Sony Pictures Classics 6
Universal 4
Samuel Goldwyn 3
Apple 2

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.