Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 16 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Zondag met Lubach laat met ijzersterk item website ontploffen

Afgelopen weekend rapte Arjen Lubach er lustig op los en ging hij viral met dit nummer. Toch was dat niet het enige wat de nieuwste aflevering van Zondag met Lubach teweeg heeft gebracht. De belangrijkste boodschap zat ditmaal aan het einde. Arjen sloot Zondag met Lubach af met een item over pandemiepreventie, en dat heeft een hoop mensen in beweging gebracht.

Hoewel we nog middenin de covid-pandemie zitten, kijk Arjen Lubach alvast naar de toekomst. De presentator is bepaald geen fan van de lockdown en wil daarom dat een nieuwe virusuitbraak voorkomen wordt. Helaas kan hij daar zelf niet zoveel aan doen, maar de politiek wel. Arjen Lubach dook om die reden in de partijprogramma’s om zo te bepalen op wie hij moet stemmen om de volgende pandemie te voorkomen.

De volgende pandemie komt van eigen bodem

Er is een flinke kans dat we voor het volgende grote virus zelf verantwoordelijk zijn. Corona mag dan misschien overgekomen zijn vanuit China, maar ook Nederland is een broeinest voor gevaarlijke virussen. Kijk maar naar Q-koorts en de vogelgriep. Twee ziekten die hier in Nederland begonnen zijn. Nu kunnen we nog naar de vleermuizen in China wijzen, maar in de toekomst is de volgende lockdown mogelijk onze eigen schuld.

Dat heeft allemaal te maken met de bio-industrie in Nederland. Volgens Arjen Lubach is dit de ideale kraamkamer voor virussen. De huidige omstandigheden zijn ideaal voor virussen om zich verder te ontwikkelen. Met alle gevolgen van dien. Helaas is hier in de huidige situatie weinig aan te doen. Als we zo doorgaan is de vraag niet of er een nieuwe pandemie komt, maar wanneer.

Lubach wijst ons op handige site

Volgens Arjen Lubach is er eigenlijk maar één oplossing: stoppen met de bio-industrie. Helaas is dat met de hoeveelheid vlees die we momenteel jaarlijks consumeren (78 kilo per persoon) simpelweg niet te doen. De bio-industrie kan pas verdwijnen wanneer wij minder vlees gaan eten. Die verantwoordelijkheid ligt in onze handen, maar volgens Arjen Lubach ook in die van de politiek.

Als mensen zelf niet bereid zijn om hun vleesconsumptie te verminderen, dan kan de politiek daar wat aan doen. Bijvoorbeeld met de invoering van een vleesbelasting, het uitkopen van boeren of door kiloknallers te verbieden. Er zijn partijen die bereid zijn om dit soort maatregelen te nemen. Arjen Lubach laat in bovenstaand item zien waar je de standpunten van de verschillende partijen op dit gebied kunt vinden, namelijk op de New Food Kieswijzer.

Website ontploft dankzij Zondag met Lubach

Op deze website staan tien verschillende maatregelen die de transitie naar een duurzaam, eerlijk en gezond voedselsysteem kunnen versnellen. Daarnaast vind je de verschillende partijen en of ze voor of tegen deze maatregelen zijn. Zo heb je in één oogopslag een goed beeld welke partijen ons voedselsysteem willen verduurzamen.

Zondag met Lubach hard aangepakt op Twitter: dit is er aan de hand

Blijkbaar hebben veel mensen daar behoefte aan, want de bezoekersaantallen van New Food Kieswijzer schoten na Zondag met Lubach omhoog. In één avond trok de website vier keer zoveel bezoekers als in de weken ervoor bij elkaar. Nederland ging dus massaal kijken op welke partij ze moeten stemmen om de bio-industrie aan te pakken, zodat een volgende pandemie kan worden voorkomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.