Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix dropt geprezen oorlogsfilm over de echte Inglourious Basterds

Netflix heeft weer eens een oorlogsfilm van formaat aan zijn aanbod toegevoegd. Dan hebben we het over The Army of Crime, een waargebeurd verhaal over Franse verzetsstrijders.

Vanaf 15 oktober is De Slag om de Schelde eindelijk te streamen op Netflix. Een oorlogsfilm van Nederlandse makelij. Sterker nog, het is misschien wel de duurste Nederlandse filmproductie ooit.

Netflix gaat internationaal met oorlogsfilms

De streamingdienst lanceert de geprezen bioscoopfilm met ook internationale fanfare. De Engelstalige trailer voor De Slag om de Schelde werd op YouTube zeer goed bekeken. Tof, want die kans verdient de film, waarvan we de recensies hier voor je samen hebben gevat.

Het zorgt ervoor dat het grote publiek van Netflix ook eens kennis maakt met films die niet enkel vanuit Hollywood komen. Vaak komen oorlogsfilms toch uit de Amerikaanse koker, omdat er budgetten voor nodig zijn die anderstalige landen meestal niet kunnen betalen.

The Army of Crime

Maar het kan! Er zijn vele anderstalige pareltjes van oorlogsfilms. Dankzij Netflix kun je naast De Slag om de Schelde nu al een ander voorbeeld streamen: L’Armée du Crime, ook wel bekend als The Army of Crime.

Het is een oorlogsfilm uit 2009, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. We volgen Missak Manouchian, een jonge dichter die zich in het door Duitsers bezette Parijs aansluit bij een jonge en gretige verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Netflix dropt waargebeurde oorlogsfilm over geheime leger Churchill

Jonge verzetsstrijders

De groep bestaat onder andere uit jonge Polen, Joden, Armenen en Hongaren. Allemaal willen ze maar één ding: de Franse collaborateurs, verraders, aanpakken en een stokje steken voor de plannen van de Duitsers.

Ze weten de aandacht te trekken met slimme acties, met een klopjacht van de politie als gevolg. De Duitsers proberen de verzetsgroep te demoniseren middels propaganda, maar dat heeft een effect dat de bezetters niet aan zagen komen.

Verder gaan we niks verklappen, want The Army of Crime is echt een oorlogsfilm die het checken waard is. Al was het maar doordat dit naar verluidt de echte Inglourious Basterds zijn waarop Quentin Tarantino zijn film baseerde.

Score op Rotten Tomatoes

De redelijk onbekende Franstalige film scoort op Rotten Tomatoes onder recensenten een zeer solide score van 88 procent.

“Indrukwekkende reproductie van de Franse verzetsbeweging uit de Tweede Wereldoorlog, gekenmerkt door een diepe menselijkheid en doordringende intelligentie,” zo concludeert David Noh van Film Journal International.

Ook filmrecensent Ron Wilkinson prijst The Army of Crime. “Een jonge en getalenteerde cast stopt energie in dit tijdloze verhaal van de burgerstrijders van bezet Frankrijk.”

Gaat dat zien dus. Een verborgen pareltje tussen alle Originals en grote bioscoopfilms die wekelijks op Netflix verschijnen. The Army of Crime is nu te streamen.

Wil je zien: waargebeurde oorlogsfilm over bokser in Auschwitz scoort

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.