Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Wil je zien: waargebeurde oorlogsfilm over bokser in Auschwitz scoort

Liefhebbers van oorlogsfilms en/of vechtfilms opgelet: The Champion of Auschwitz vertelt een waargebeurd verhaal waar je U tegen zegt.

Elk jaar worden we overladen met films, boeken en games die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspelen. Toch zijn er zoveel decennia na dato nog steeds vele verhalen te vertellen.

The Champion of Auschwitz

Fictief zijn de mogelijkheden van de oorlog als toneel sowieso praktisch eindeloos, maar meestal zijn het juist de waargebeurde verhalen die het hardst aankomen. Weten dat iemand wat je ziet echt heeft meegemaakt, zorgt net voor dat extra stukje (emotionele) impact.

Fans van de betere oorlogsfilms en waargebeurde verhalen worden dit jaar in ieder geval op hun wenken bediend. Deze week gaat in Engeland namelijk een opvallende film in première: The Champion of Auschwitz. Of, zoals de film in het originele Pools heet: Mistrz.

Waargebeurd oorlogsverhaal

The Champion of Auschwitz vertelt het verhaal van Tadeusz ‘Teddy’ Pietrzykowski, een Poolse bokser die in Auschwitz belandde. De kampioen was in 1940 één van de eerste gevangenen die naar het toen net geopende concentratiekamp wordt vervoerd.

Aldaar probeerd hij te overleven door zijn grote passie in te zetten: het boksen. Hij krabbelde op en begon boksgevechten te organiseren, puur met als doel om de Duitse bewakers en soldaten te vermaken. Elke dag dat ze hem inzetten voor vermaak is immers een dag dat Teddy langer overleeft.

Tadeusz ‘Teddy’ Pietrzykowski heeft echt bestaan, en The Champion of Auschwitz vertelt een waargebeurd verhaal. De film van regisseur Maciej Barczewski ging vorig jaar al in première in Polen, tijdens een filmfestival, maar een internationale lancering bleef vervolgens uit.

Solide boksfilm

Tot nu dus. De oorlogsfilm draait vanaf deze week in het Verenigd Koninkrijk, waar The Champion of Auschwitz prima recensies scoort. The Guardian noemt het waargebeurde verhaal solide, maar levert ook de kritiek dat de film soms wel erg sentimenteel is.

“Stel, je bent fan van boksfilms, historische drama’s of de bijna vergeten verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. In dat geval is dit een inspirerende reis door het leven van de volkskampioen in de slechtste omstandigheden,” concludeert de positieve Josiah Teal van Filmtreat.

Al met al lijkt The Champion of Auschwitz dus een film te gaan worden die je zeker wilt gaan checken, of je nou van vechtfilms of oorlogsfilms houdt.

Het slechte nieuws

Het slechte nieuws? Er is nog niks bekend over een Nederlandse bioscooprelease. De oorlogsfilm wordt internationaal op 15 november digitaal uitgebracht. Het lijkt er op het moment van schrijven op dat we daarop gaan moeten wachten.

Hoe dan ook is één ding duidelijk: 2021 is weer een interessante oorlogsfilm rijker.

oorlogsfilms en/of vechtfilms opgelet: The Champion of Auschwitz vertelt een waargebeurd verhaal
🥊 (Afbeelding: Parkland Entertainment)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.