Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 28 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze documentaire duidt de strijdbaarheid van het Oekraïense volk

Hoe krijg je een volk zo strijdbaar als dat van Oekraïne? En wat kunnen mensen in andere landen daar van leren? Op Netflix vind je duiding aan de hand van de documentaire Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom.

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom kwam in 2015 al uit op Netflix, maar wordt nu weer extra onder de aandacht gebracht door de streamingdienst. Evgeny Afineevsky, de regisseur van de Oscar-genomineerde documentaire, benadrukte afgelopen donderdag de actuele noodzaak hiervan.

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom op Netflix

De documentaire Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom gaat over de Euromaidan-betogingen uit 2013 en 2014. Euromaidan (letterlijk Europlein) verwijst naar het centrale Onafhankelijkheidsplein in Kiev. De betogingen begonnen als vreedzame studentenprotesten tegen de voormalige en pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Hij deed een poging om de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne tegen te houden.

Maar de vreedzame protesten groeiden in 93 dagen tijd uit tot een bloederige revolutie en volwaardige verdediging van burgerrechten. De moedige filmmaker Evgeny Afineevsky legde deze turbulente periode vast met zijn camera. Een allesomvattend beeld van de situatie krijg je niet tijdens deze documentaire. Wel sleept de regisseur je mee het plein op, om je het belang en de impact van dit soort protesten te tonen.

Afineevsky over het belang van zijn documentaire

Donderdag 24 februari riep de regisseur Netflix op om Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom opnieuw onder de aandacht te brengen. “De belangrijkste les die we uit de documentaire kunnen trekken, is dat Oekraïne opkomt voor waar het in gelooft en één front vormt tegen zijn vijanden”, aldus Evgeny Afineevsky in een interview met IndieWire.

Janoekovitsj werd door de betogingen gedwongen tot aftreden. Volgens Afineevsky hangt Vladimir Poetin uiteindelijk hetzelfde lot boven zijn hoofd, als hij de oorlog verliest. “Poetin kan de harten van mensen in Oekraïne niet veroveren, maar hij is op zoek naar een manier om het land terug te krijgen. Hij is bezorgd om zijn grondgebied, niet om mensen.”

‘Leren van Oekraïne’

Volgens de regisseur kunnen mensen overal ter wereld van de Oekraïners leren om in opstand te komen. “Rijk en arm, oud en jong, een volk kan zich verenigen om op te staan ​​tegen elke bedreiging die het heeft. Deze film kan iedereen dat nu leren.”

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom is te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.