Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix duikt in onopgeloste moord op Zweedse premier met miniserie

In 1986 werd de Zweedse premier vanuit het niks doodgeschoten. De dader is nooit gepakt, maar dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat een onwaarschijnlijke verdachte hoogstwaarschijnlijk toch de dader was. Netflix duikt in het intrigerende moordmysterie met The Unlikely Murderer.

De politicus Olof Palme werd in 1982 voor de tweede keer premier van Zweden. Zijn politieke carrière én leven hielden echter abrupt op in 1986, nadat hij na een bioscoopbezoekje werd doorgeschoten.

Wie vermoordde premier Olof Palme?

Zweden verkeerde in shock door de moord, op een manier die doet denken aan wat de moord op Kennedy deed met Amerika. Ook de moordenaar van Olof Palme werd nooit gevonden. Of toch wel?

In 1988 werd een vermeende dader opgepakt en veroordeeld, genaamd Christer Petterson. Een voor de hand liggende verdachte, omdat hij eerder al voor moord was veroordeeld. Toch bleek later dat hij onschuldig was.

De daadwerkelijke moordenaar is nooit gevonden, maar de hoofdonderzoeker van de zaak uitte dit jaar wel zijn vermoedens. Bijna veertig jaar na de moord is hij er vrij zeker van dat Stig Engström de dader is. Engström was ooggetuige van de moord, maar wist de daaropvolgende dans te ontspringen.

The Unlikely Murderer naar Netflix

Helaas zal Zweden nooit gerechtigheid krijgen, want Stig Engström overleed in 2000. Hoe dan ook is het een fascinerend verhaal, een intrigerende zaak, en dat heeft Netflix ook door.

De moordzaak is namelijk omgetoverd tot een dramaserie, genaamd The Unlikely Murderer. Gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Thomas Pettersson.

7 true crime documentaires op Netflix die je gezien moet hebben

Netflix duikt in onwaarschijnlijk moordmysterie met waargebeurde miniserie The Unlikely Murderer
Stig Engström in de serie (Afbeelding: Netflix)

Geen true crime

Verwacht geen nuchtere true crime-documentaire. De uit vijf afleveringen bestaande miniserie mengt fictie met nonfictie. The Unlikely Murderer probeert namelijk bij elkaar te puzzelen hoe de moordenaar heeft weten te snappen, ondanks dat de politie hem op het spoor was.

Verder gaan we niks spoilen, want alles wijst erop dat de Netflix Original een must-see gaat worden. Robert Gustafsson, die de vermeende moordenaar gaat spelen, zei het volgende over The Unlikely Murderer:

“Het is een spannend en tragisch verhaal dat Zweden en het Zweedse volk erg raakt. De serie onderzoekt en toont het gebrekkige politiewerk rond de Palme Inquiry in de jaren ’80 en ’90. Stig Engström staat erg ver van mezelf als persoon, wat deze rol aantrekkelijk en uitdagend maakt, en door dit personage te spelen denk ik dat het me wat deze gebeurtenissen betreft tot innerlijke rust zal leiden.”

Releasedatum en trailer

The Unlikely Murderer komt op 5 november naar Netflix. Check hieronder de eerste trailer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.