Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 30 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen droom: Tesla-killer Lucid Air Dream Edition rolt eindelijk van de band

Tesla is allang niet meer de enige autofabrikant die elektrische bolides van de band laat rollen. De markt is niet blijven steken in conceptauto’s en loze beloftes. De Lucid Air Dream Edition rolt eindelijk van de fabrieksband.

Een Amerikaanse fabrikant die al jaren pocht Tesla te gaan verslaan. Dat bleef niet bij lege marketing, want het onafhankelijke Amerikaanse Environmental Protection Agency concludeerde onlangs dat de Lucid Air wat actieradius betreft Tesla in het stof achterlaat.

Echte Tesla-killer: Lucid Air Dream Edition

Eindelijk kunnen we een elektrische autofabrikant dus met recht een Tesla-killer noemen. Het blijft ook niet meer bij eerst zien, dan geloven, want de eerste exemplaren van de Lucid Air rollen deze week van de band in Arizona.

Zo’n 500 exemplaren van de luxe elektrosedan moeten nog voor het einde van oktober hun weg gaan vinden naar klanten. Het prijskaartje? Omgerekend zo’n 145.000 euro.  Lucid richt zich in de eerste instantie dan ook vooral op het segment van de BMW 7-serie, Mercedes-Benz S-Klasse en Audi A8.

In totaal hebben meer dan 13.000 Amerikaanse consumenten een Air besteld. Er zijn verschillende versies van de elektrische auto beschikbaar, maar in de eerste instantie rollen uitsluitend de Dream Editions van de band. De Performance en de Range. Vandaar ook het hierboven genoemde forse prijskaartje.

Tesla-killer Lucid verplettert elke elektrische auto in onafhankelijke test

Geen droom: Tesla-killer Lucid Air Dream Edition rolt eindelijk van de band
(Afbeelding: Lucid)

Indrukwekkende specs

De Lucid Air Dream Edition Performance kan in 2,5 seconde van nul naar honderd, dankzij een vermogen van 1111 pk. De Range-versie moet het met ‘slechts’ 993 pk stellen, en doet er dan ook 0,2 seconde langer over om de honderd aan te tikken.

Maar goed, daar krijg je wel een bereik van zo’n 800 kilometer voor terug. De Performance-variant moet het met 700 kilometer doen. Beide Tesla-killers hebben overigens dezelfde topsnelheid: 270 kilometer per uur.

En Nederland dan?

In Nederland kunnen we ook al een Lucid Air bestellen, al is het onduidelijk wanneer ze geleverd gaan worden. Bovendien kunnen wij helaas niet de indrukwekkende Dream Editions bestellen. Voor ons blijft het voorlopig bij de goedkopere Air Pure, Air Touring en Air Grand Touring.

Ook de uiteindelijke Nederlandse prijskaartjes zijn nog niet bekend. Voorlopig blijft het bij een aanbetaling:

  • Pure: 480 pk, 653 kilometer range, aanbetaling van 300 euro
  • Touring: 620 pk, 653 kilometer range, aanbetaling van 900 euro
  • Grand Touring: 800 pk, 832 kilometer range, aanbetaling van 900 euro

Autovisie

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.