Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 17 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla-killer Lucid verplettert elke elektrische auto in onafhankelijke test

Tesla-killer Lucid hoeft het niet langer bij claims en beloftes te houden. Een onafhankelijke test van het Amerikaanse Environmental Protection Agency levert een actieradius voor de Lucid Air op die elke concurrent verplettert.

Fabrikant Lucid Motors is nu al enkele jaren aan het pochen met ambitieuze plannen voor Tesla-killers. Elektrische auto’s dus. Eind vorig jaar bewees het automerk zich al in de praktijk met een dragrace tegen de Tesla Model S Performance.

Environmental Protection Agency

Daar lees je hier meer over. Maar goed, dat was een video van Lucid Motors zelf, onder ideale omstandigheden. CEO Peter Rawlinson heeft het telkens erover dat zijn eerste auto, de Lucid Air, gehakt gaat maken van de cijfers die Tesla neerzet.

Nu blijkt dat zijn pocherij niet geheel onterecht is. Als je nog sceptisch was na de bovenstaande dragrace, dan maakt het Amerikaanse Environmental Protection Agency daar nu een einde aan.

De onafhankelijke organisatie heeft de resultaten van officiële metingen vrijgegeven.

Lucid Air verplettert Tesla met actieradius

Daaruit blijkt dat Lucid Air Dream Edition Range het grootste rijbereik ooit gemeten bij een elektrische auto heeft. Dan hebben we het over een actieradius van maar liefst 837 kilometer.

Voor de goede orde: dan hebben we het over de uitvoering met 933pk en 19-inch wielen. Schroef je er 21-inch wielen onder, dan kan de elektrische bolide een rijbereik van 774 kilometer neerzetten.

Lucid heeft nog een krachtigere versie van de Air op de planning staan. Dat is de Lucid Air Dream Edition Performance. Die heeft 1111pk onder de motorkap zitten en bereikt daarmee een actieradius van 725 kilometer.

Tesla-killer Lucid verplettert elke concurrent in eerste onafhankelijke test
(Afbeelding: Lucid)

Zes uitvoeringen in de top zes

In totaal komen er zes verschillende uitvoeringen van de Lucid Air. CEO Peter Rawlinson meldt in een persbericht vol trots dat alle zes de versies van de Lucid Air ook direct de Amerikaanse top zes aanvoeren van de elektrische auto’s met het grootste rijbereik.

Ter vergelijking: de Tesla Model S Long Range Plus heeft een actieradius van 646 kilometer. Iets wat vorig jaar in de pers nog uiterst indrukwekkend wordt genoemd.

Volgens Rawlinson heeft Lucid de betere prestaties te danken aan hun batterij-architectuur. Toch indrukwekkend voor een nieuwkomer, waar Tesla al vele jaren aan zijn batterijen heeft kunnen sleutelen.

Wanneer rijden we?

Dan de grote vraag: wanneer kunnen we er zelf in rond gaan rijden? De Lucid Air is te verkrijgen van zo’n 66.000 tot 143.000 dollar en de meest high-end uitvoering is al volledig gereserveerd wat de eerste oplages betreft, maar over een eventuele opleveringsdatum is vooralsnog helaas niks bekend.

Van toekomstmuziek kunnen we niet meer spreken na dit rapport van de Environmental Protection Agency, maar voor consumenten blijft het voorlopig nog bij verlekkerd naar de website van Lucid staren en daar je eigen model samenstellen.

Lucid onthult bizarre laadsnelheid en deelt opnieuw tik uit aan Tesla

Lucid

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.