Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Squid Game vs. andere hits: zoveel betaalde Netflix voor de serie

Squid Game was vergeleken met andere hits zoals Bridgerton en Stranger Things een koopje voor Netflix, zo blijkt nu.

Voor shows als Bridgerton en Ratched trekt Netflix alles uit de kast: showrunners die al vele grote series op hun naam hebben staan, een topcast en budgetten waar je U tegen zegt.

Squid Game: grootste Netflix-serie ooit

Met de hoop dat ‘groot’ en ‘veel’ ook tot succes leidt. In de praktijk pakt dat echter lang niet altijd zo uit. Soms komt een megahit vanuit het niets. Zoals Squid Game.

Co-CEO Ted Sarandos onthulde begin deze week dat het nu officieel de grootste Netflix Original ooit is. Groter dan Stranger Things, Sex Education en dus Bridgerton. Met afstand zelfs.

Toen we op Manners over de eerste trailer voor Squid Game schreven, twijfelden we zelfs of we het wel op wilden pakken. Het leek de zoveelste obscure Zuid-Koreaanse Original. Een serie die vast zal scoren in zijn thuisland, maar erbuiten amper opgemerkt wordt.

Prijskaartje onthuld

Dat pakte heel anders uit, tot de verrassing van praktisch iedereen. De hoge piefen van Netflix en de bedenker van Squid Game waren net zo verbaasd als jij en ik.

Niet vanaf het begin met de grootste namen werken en zonder torenhoge verwachtingen aan de slag gaan heeft nog een voordeel: het is goedkoper.

Vakblad Bloomberg heeft onthuld dat Netflix 21.4 miljoen dollar voor Squid Game heeft betaald. Dat schrijft de publicatie op basis van interne documenten. Netflix heeft het nieuws nog niet bevestigd.

Netflix brengt Squid Game dit weekend naar Nederlandse steden: speel zelf mee

En andere series dan?

Dat komt neer op ongeveer 2.4 miljoen dollar per aflevering. Ter vergelijking; The Crown en Stranger Thing kosten ongeveer respectievelijk 10 miljoen en 8 miljoen dollar per aflevering.

Aan de kant van Disney+ had The Mandalorian een budget van 15 miljoen dollar per aflevering, wat neerkomt op 120 miljoen dollar voor het complete eerste seizoen van acht afleveringen.

Sterker nog, volgens The Hollywood Reporter kostten WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier soms per aflevering meer dan Squid Game in totaal kostte.

Voor Netflix is het dus een koopje geweest, zeker als je kijkt naar de records die Squid Game links en rechts breekt.

Vertekend beeld

Aan de andere kant: de streamingdienst besteedt dit jaar alleen al 500 miljoen dollar aan Zuid-Koreaanse producties. Hoeveel van die shows floppen?

Puur focussen op de successen kan een vertekend beeld opleveren, zeker in het geval van Netflix. De streamingdienst brengt immers honderden Originals per jaar uit.

Meer Zuid-Koreaanse toppers

Maar toch, maar toch: hier begint duidelijk een trend te ontstaan waar Hollywood bovenop zal springen. De Oscar der Oscars voor Parasite, nu het succes van Squid Game: hopelijk krijgen de inventieve showrunners en filmmakers uit Zuid-Korea eindelijk de internationale kansen die ze verdienen.

In de tussentijd kun je dankzij het internet nu al het beste checken wat het land te bieden heeft. We hebben lijstjes met de meest brute Zuid-Koreaanse series en films voor je klaar staan. Perfect kijkmateriaal voor als je Squid Game al achter de rug hebt.

Bloomberg

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.