Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Netflix troeft Disney+ af en verrast fans met nieuwste Spider-Man

Netflix heeft een bijzondere verrassing voor Marvel-fans. Vanaf nu kun je namelijk Spider-Man: No Way Home niet voor het eerst op Disney+ streamen, maar op Netflix.

Dat heeft de streamingdienst te danken aan deals uit het verleden die Disney nog altijd dwars zitten.

Disney+ versus Netflix

Disney kondigde deze week aan dat alle streamingdiensten van het bedrijf nu samen meer abonnees hebben dan Netflix. Vooral Disney+ gaat hard, dankzij decennia aan grote franchises waar de Grote Muis op kan teren.

Een luxe die Netflix niet heeft. De relatief kersverse entertainmentproducent doet er alles aan om eigen megafranchises op te bouwen, maar de nostalgie die je bijvoorbeeld voor Star Wars voelt ontstaat niet zomaar. Dat heeft tijd nodig.

Toch weet Netflix soms nog Disney+ af te troeven, nota bene met Disney’s eigen (niet zo) geheime wapen. Dan hebben we het over Marvel. Het bedrijf achter Mickey Mouse en Donald Duck kocht in 2009 voor miljarden dollars de stripproducent.

Daardoor kon Disney het Marvel Cinematic Universe (MCU) op poten zetten.

Geen Spider-Man?

Toch was die deal niet zo fantastisch als sommige fans misschien zullen denken. Marvel had in de jaren daarvoor al meermaals de filmrechten voor een aantal van de grootste superhelden al verpatst aan andere partijen. Partijen die diezelfde rechten vrijwel voor eeuwig in handen kunnen houden, mits ze nieuwe films blijven produceren.

Zo kwamen we in de huidige situatie terecht. Disney is de eigenaar van Marvel en daarmee ook Marvel Studios, maar heeft niet de controle over Marvel’s allergrootste superheld: Spider-Man.

De filmrechten voor Peter Parker en zijn alter-ego liggen namelijk bij Sony Pictures Entertainment. Dat de spinnenman überhaupt de afgelopen jaren in het MCU opdook is enkel te danken aan een samenwerking tussen Sony en Disney, die meermaals dreigde te imploderen. Sony is ook niet gek, en wil de bergen met geld wel innen die een rol in het MCU oplevert.

Netflix scoort Spider-Man: No Way Home

Die situatie heeft echter ook als gevolg dat Sony de streamingrechten voor nieuwe films in handen heeft, en die dus ook vrij kan verpatsen aan andere streamingdiensten. Ja, ook concurrenten van Disney.

Al die geschiedenis leidt tot een grote verrassing die Marvel-fans deze week niet op Disney+, maar op Netflix aantroffen. Je kunt vanaf nu namelijk voor een onbekende periode de beste Marvel-film van 2021 op Netflix streamen.

Dan hebben we het natuurlijk over Spider-Man: No Way Home! Met een dikke score van 93 procent op Rotten Tomatoes en een 8.3 op IMDb is het een superheldenfilm die je niet teleur zal gaan stellen. Verder gaan we vooral niks spoilen, want liefhebbers die No Way Home al in de bioscoop hebben gezien weten dat de film vol verrassingen zit.

Zorg dat je er snel bij bent

Sla dus snel je slag, voor Spider-Man: No Way Home weer onvermijdelijk van Netflix verdwijnt. Heb je de superheldenfilm al in de bioscoop gezien en heb je trek in ander kijkmateriaal? Dan hebben we in dit artikel een lijstje met de beste oorlogsfilms op Netflix voor je klaar gezet.

Johnny Depp is Louis XV in voorproefje op eerste film sinds rechtszaak

WANT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.