Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 12 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix ziet noodweer naderen, maar wat zijn de gevolgen voor jou?

2022 is voor Netflix een van de minste jaren ooit. Abonnees lopen bij bosjes weg, er was een crash in de aandelen en concurrenten worden almaar groter en gevarieerder.

En ja, een kat in het nauw maakt rare sprongen. Zo komt Netflix, nog altijd de grootste streamingdienst, met advertenties. Wat dan wel weer voor goedkopere abonnementen moet zorgen.

Netflix wacht op cijfers: nog meer verlies?

Netflix komt dinsdag na het slot van de beurshandel in New York met cijfers over het tweede kwartaal naar buiten. Daarbij zal vooral worden gekeken naar het verlies van abonnees.

In april maakte de onderneming bekend dat het in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds 2011 minder betalende abonnees had. Voor het tweede kwartaal gaf Netflix toen aan op een verlies van nog eens 2 miljoen abonnees te rekenen.

Wat gebeurt er met de aandelen?

Analisten en beleggers zullen dan ook scherp letten op de hoeveelheid klanten die het Amerikaanse bedrijf in de afgelopen periode is kwijtgeraakt. Ook zal worden gekeken naar de verwachtingen voor de komende tijd. Netflix profiteerde tijdens de coronapandemie en de lockdowns nog erg sterk van mensen die thuis vertier zochten.

Nu de pandemie grotendeels achter de rug is, gaan mensen weer vaker buiten de deur en zeggen ze daarom hun abonnement op. Ook kunnen de hoge inflatie en vrees voor een economische recessie ervoor zorgen dat mensen geld willen besparen door het lidmaatschap van Netflix te annuleren. Daarnaast kampt de streamingdienst met toenemende concurrentie van bijvoorbeeld Disney+, HBO Max en Amazon Prime.

Dat is te merken in de aandelen. Begin dit jaar was een aandeel 597 dollar waard, nu nog maar 242 dollar. Op Wall Street is het aandeel Netflix dit jaar dus al ongeveer 70 procent minder waard geworden. Daardoor gingen tientallen miljarden dollars aan beurswaarde in rook op.

Delen van accounts en goedkopere abonnementen

Ook het delen van accounts door gebruikers is een hoofdpijndossier voor het bedrijf uit Californië. Netflix is van plan dat delen van accounts aan banden te leggen. Het bedrijf kondigde onlangs verder nog aan voor de aangekondigde goedkopere abonnementsvorm met reclame in zee te gaan met Microsoft. Daarnaast is Netflix bezig banen te schrappen om zo de kosten te drukken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.